MEĐU IZMEĐU

NESTANAK ČOVEČANSTVA!

1.148 pregleda
Ilustracija

Formiranje novog superkontinenta moglo bi s lica Zemlje za 250 miliona godina izbrisati ljude i sve druge sisare (ako ih tada bude uopšte bilo), pokazuje novo istraživanje. Naime, naučnici sa Univerziteta Bristol u Ujedinjenom Kraljevstvu su pomoću sofistifikvanih klimatskih modela daleke budućnosti predvideli da će se nakon spajanja kontinenata u superkontinent, Pangeu Ultimu, značajno intenzivirati klimatski ekstremi.Otkrili su da će biti izuzetno vruće, suvo i praktično nenastanjivo za ljude i sisare koji nisu evoluirali da izdrže tako visoke temperature. Stručnjaci su za izračunavanje količine ugljen-dioksida simulirali temperaturu, vetar, kišu i trendove vlage za superkontinent i koristili modele kretanja tektonskih ploča.

Ustanovili su da će uz formiranje Pangee Ultime, što će podstaći češće vulkanske erupcije, izbacivanja ugljen-dioksida u atmosferu i zagrevanja planete, i e sunce postati jače, odnosno emitirati više energije i dodatno zagrevati Zemlju. Široko rasprostranjene temperature od 40 do 50 stepeni Celzijusa i još veći dnevni ekstremi, popraćeni visokim iznosima vlage, mogli bi u konačnom zapečatiti našu sudbinu. Na Zemlji više ne bi mogli živeti ljudi, ali i mnoge druge vrste”, rekao je klimatolog Alekzander Fornsvort sa Univerziteta Bristol, a prenosi CNN.

Zbog visokih temperatura došlo bi do nedostatka hrane i vode za sisavce te bi bilo nastanjivo samo između 8 i 16 posto kopna na superkontinentu. Znanstvenici su se osvrnuli i na naš trenutni problem s klimatskim promjenama.Iako predviđamo da bi naša planeta za 250 milijuna godina mogla biti nenastanjiva, već danas doživljavamo ekstremne vrućine koje su štetne za ljudsko zdravlje. Zbog toga je važno postići nultu emisiju

štetnih gasova što je prije moguće”, dodala je klimatološkinja Junis Lo sa Univerziteta Bristol. Istraživanje Climate extremes likely to drive land mammal extinction during next supercontinent assemblyobjavljeno je u časopisu Nature Geoscience.

(Ilustracija Univerzitet Bristol)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar