MEĐU IZMEĐU

OVO ČUDOVIŠTE SE VRTI

1.185 pregleda
Ilustracija

Astronomi su prvi put snimili neposredan dokaz vrtnje crne rupe. Radi se o supermasivnoj crnoj rupi u središtu susedne galaksije Messier 87,čiju je sjenu snimio teleskop Event Horizon,Nakon što smo ranije uspeli snimiti ovu crnu rupu teleskopom, glavno pitanje koje je ostalo bilo je vrti li se ova crna rupa ili ne”, rekao je dr Kazuhiro Hada iz Japanskog nacionalnog astronomskog opservatorija. Sada je postalo jasno – ovo čudovište se doista okreće ”

M87 se nalazi 55 miliona svetlosnih godina od Zemlje i u njoj crna rupa 6,5 milijardi puta masivnija od Sunca. Neposredno iza crne rupe nalazi se disk gasa i prašine. Deo ovog materijala će pasti u crnu rupu, nestajući zauvek. Ali selić će biti izbačen sa polova crne rupe gotovo brzinom svetlosti, piše Guardian. Teorijski modeli sugeriraju da je vrtnja crne rupe odgovorna za ovaj fenomen.

Najnoviji naučni rad, objavljen u časopisu Nature, koristio je opažanja 7 iz globalne mreže radio-teleskopa snimljena od 2000. do 2022. Dobili smo nedvosmislen dokaz da se supermasivna crna rupa u M87 doista okreće, čime se poboljšava naše razumijevanje prirode supermasivnih crnih rupa”, izjavili su autori.Astrofizičar Ziri Junsi je dodao da bi vrtnja crne rupe u budućnosti mogla dati uvid u kataklizmične događaje koji su doveli do njenog nastanka:Činjenica da se vrti i da postoji nagib govori vam da se nešto prilično ludo dogodilo u prošlosti”.

(Ilustracija NASA)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar