MEĐU IZMEĐU

NISI MOJ TIP, MRTVA SAM

521 pregleda
Ilustracija

Kada nam se potencijalni partner ne dopada, obično smislimo neki izgovor poput:Nisam spremna za vezu, Imam takav posao da nemam vremena za odnose” ili nešto treće. Obične evropske žabe se, takođe, izbegavanjem pažnje koju dobijaju od mužjaka koji im se ne sviđaju, samo što su one dovitljivije. Zanimljivo i nesvakidašnje ponašanje ženki ovih vodozemca bacilo je sasvim novo svetlo. Naučnici su godinama bili u zabludi da se ženske jedinke pasivno pokoravaju željama i nagonima mužjaka tokom sezone parenja, a autori studije koja je proučavala evropske žabe dokazali su da one nisu tako bespomoćne i naivne.

„Naša studija pruža jasne dokaze da su ženke, čak i u gustim grupama za parenje eksplozivnih uzgajivača, manje bespomoćne nego što se generalno pretpostavlja”, pišu istraživači u svojem objavljenom naučnom radu.Nekontrolisano razmnožavanje je u svetu žaba učestala pojava, a u jeku sezone ovi vodozemci formiraju velike kolonije da stvore novu generaciju potomaka. Borba za pažnju ženke je veoma izražena, a mužjaci je shvataju itekako ozbiljno. Na jednu dolazi i po nekoliko kandidata koji istovemeno pokušavaju da se spare, a kako je konkurencija velika, a raspored veoma gust, vremena za upoznavanje ima jako malo.

Za ženke ovakav raspored može biti jako iscrpljujuć, čak i opasan po život jer kada ih okruži veliki broj neželjenih partnera kojih uglavnom nisu u stanju da se otarase, pa borba može dovesti do njihovog utapanja. Međutim, obične evropske žabe su osmislile kako da se odbrane od nastrljivaca koji im se ne dopadaju.Od ukupnog broja ženki koje su naučnici posmatrali, čak trećina je imala dovitljiv način izbegavanja: praviću se mrtva dok ne odustaneš. Naučno govoreći, to je zasnovano na toničnoj nepokretnosti – opruženim, ukočenim udovima i apsolutnom ignorisanju muške pažnje.

Tako je većina ženki uspela da se otarasi neželjenih partnera, a što su bile manje po veličini, to su uspešnije odoleale.Tonična nepokretnost može biti bolji izbor za ženku nego da se bori”, objasnili su istraživači. Svaki suvišan pokret automatski privlači pažnju drugih mužjaka u blizini i tako povećava verovatnoću parenja.” Pored klasične borbe, koja podrazumeva merenje snage i izdržljivosti (sa mužjacima bore ko je jači i izdržljiviji), među običnim evropskim žabama popularna je još jedna tehnika. Naime, kada se ženki ne dopadaju partneri koji je okružuju, ona počne da oponaša zvuke koji ispuštaju mužjaci tokom parenja, a kada začuju taj zvk, udvarači pobegnu glavom bez obzira. Odbijeni nastavljaju potragu, ni se sluteći da su nasamareni. Inače, gotovo 50 posto ženki pribegava ovome.

(Ilustracija Canva/Ben-Schonewille)

(RT Balkan)

O autoru

administrator

Ostavite komentar