МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НОВА ЗАРАЗА ИЗ КОСМОСА?

EPA

EPA

Уркивање у комерцијалним свемирским летовима већ је одмакло, више од 85 компанија и организација тражи будућност у међупланетарном туризму. Поједини научници су забринути, сматрају да се ради о срљању, пише портал Science Alert. Пре него што путовања ван Земље постану рутинска, свет мора спровести неке темељне биосигурносне мере. У супротном, могли би да нам стижу нежељен посетиоци

Наиме, ако астронаути донесу на Земљу неки страни организам на некој од свемирских летелица, он би могао разорити Земљину биолошку равнотежу. Изгледи да се то доиста догоди мали су, посебно зато што још нисмо пронашли живот ван наше планете. С обзиром на могуће последице, неки стручњаци сматрају да се треба припремити и за такав сценарио. Вероватнија је опција да ће туриста однети земаљски организам у свемир, што је такође приличан ризик. Студије су показале да неки микроби могу доживети рапидне генетске мутације у условима попут оних у свемиру.

Након што су одгајили тисуће нараштаја Escherichie coli у микрогравитацији, научници су открили да је штетна бактерија постала још агресивнија и отпорнија на антибиотике. Kад би се тако отпоран сој вратио на Земљу, могао би опасно запретити човечанству. Мањи ризици који потенцијално могу изазвати екстремне последице у средишту су биосигурности. Kад ту ствари крену лоше, стварно крену лоше”, упозорава биолог Фил Кејси са Универзитета Аделејд, стручњак за инвазивне врсте.

Међународни одбор за свемирска истраживања (COSPAR) саставио је панел за планетарну заштиту, али ниједан постојећи члан није стручњак за инвазивне врсте. Аустралијски биолози сматрају да је то велики превид и да је преко потребно успоставити софистициране протоколе чија је сврха спречити биолошку контаминацију на Земљи из ванземаљског простора и обратно. Сматрамо да би боља сарадња астробиолога и биолога специјализованих за инвазивне врсте знатно унапредила постојеће међународне протоколе за планетарну биосигурност и за Земљу и за ванземаљска тела која би могла садржати живот”, написали су у чланку у часопису BioScience.

Чини се да важећи протоколи не функционирају најбоље. Примерице, кад се израелска свемирска летелица срушила на Месецу 2019, на површину је одбацила и осушене животиње микроскопске величине, које су можда још живе. Још више забрињава откриће бактеријских сојева изузетне отпорности у тзв. чистим собама НАСА, где запослени састављају свемирске бродове. Kад би се ти микроби случајно превезли у свемир, могуће је да би у условима микрогравитације постали вирулентнији.

Но део стручњака сматра да је готово немогуће задржати земаљске микробе на Земљи. Kуд год људи крену, неизбежно своје организме носе са собом. Упозоравају да је свемир тек идућа граница биосигурносног ризика”.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар