MEĐU IZMEĐU

NOVA ZVEZDA NA NEBU

1.973 pregleda
Dve u jednoj (Leri Molnar)

Dve zvezde koje sada kruže na malom rastojanju jedna oko druge sudariće se i stvoriće novu koja će sijati kao Severnjača najmanje šest meseci.

Nova zvezda na nebu pojaviće se 2022. godine (godina ranije ili kasnije) nakon eksplozije na obodu sazvežđa Labud i biće vidljiva golim okom. Naime, dve zvezde koje sada kruže na malom rastojanju jedna oko druge sudariće se i stvoriće novu koja će sijati kao Severnjača najmanje šest meseci.

To je prvi put da astronomi predvideli takav događaj, zahvaljujući spletu srećnih okolnosti. Lerija Molnara iz Kalvinovog koledža u Grand Rapidsu (Mičigen) i njegove učenice zaintrigirala je zvezda KIC 9832227 nakon jednog astronomskog savetovanja, oko 1.800 svetlosnih godina udaljena od Zemlje. Stalno je menjala svoj sjaj, a posle bliskih posmatranja otkriveno da su to, zapravo, dve zvezde koje kruže veoma blizu jedna oko druge da im se spoljašnji slojevi dodiruju.

Kada su izračunali koliko je potrebno da jedna obigra drugu, shvatili su da su im putanje sve kraće. Podatke su uporedili zvezdanim dvojcem V1309 Scorpii koja je eksplodirao 2008. godine. Dve kresnice pod jednim imenom KIC 9832227 doživeće istu sudbinu: posle eksplozije izazvane sudarom nova zvezda zasijaće 10.000 puta jače.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar