МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НОВА ЗВЕЗДА НА НЕБУ

Две у једној (Лери Молнар)

Две у једној (Лери Молнар)

Две звезде које сада круже на малом растојању једна око друге судариће се и створиће нову која ће сијати као Северњача најмање шест месеци.

Нова звезда на небу појавиће се 2022. године (година раније или касније) након експлозије на ободу сазвежђа Лабуд и биће видљива голим оком. Наиме, две звезде које сада круже на малом растојању једна око друге судариће се и створиће нову која ће сијати као Северњача најмање шест месеци.

То је први пут да астрономи предвидели такав догађај, захваљујући сплету срећних околности. Лерија Молнара из Калвиновог колеџа у Гранд Рапидсу (Мичиген) и његове ученице заинтригирала је звезда KIC 9832227 након једног астрономског саветовања, око 1.800 светлосних година удаљена од Земље. Стално је мењала свој сјај, а после блиских посматрања откривено да су то, заправо, две звезде које круже веома близу једна око друге да им се спољашњи слојеви додирују.

Када су израчунали колико је потребно да једна обигра другу, схватили су да су им путање све краће. Податке су упоредили звезданим двојцем V1309 Scorpii која је експлодирао 2008. године. Две креснице под једним именом KIC 9832227 доживеће исту судбину: после експлозије изазване сударом нова звезда засијаће 10.000 пута јаче.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар