МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НОВО ГОРИВО СА МЕСЕЦА

Peopleʼs Daily

Peopleʼs Daily

Кинески научници пронашли су нови лунарни минерал у облику кристала који се крио унутар узорака прикупљених на Месецу 2020. године. Кина је трећа земља, после Сједињених Држава и бившег Совјетског Савеза, која је открила нови минерал на нашем небеском пратиоцу.

Нови месечев минерал пронађен је у честицама лунарног базалта које се испитујe у лабораторијама у Кини. Чангезит-(Y), назван по кинеској митолошкој богињи Месеца, Чанг’е, јесте фосфатни минерал и стубасти кристал. До овог открића су дошли истраживачи из Пекиншког истраживачког института за геологију уранијума који су пронашли један кристал Чангезита-(Y) користећи дифракцију рендгенских зрака док су проучавали честице прикупљене на Месецу.

Комисија за нове минерале, номенклатуру и класификацију (CNMNC – Commission on New Minerals, Nomenclature and Classification) Међународног минералошког удружења (International Mineralogical Association – IMA) потврдила је да се ради о новом минералу, према извештајима кинеских државних медија. Мисија „Чанге-5” која је слетела на месечев Oceanus Procellarum у децембру 2020. била је прва мисија за враћање лунарних узорака од седамдесетих година прошлог века. Прикупила је 1,73 килограма узорака Месечевог тла и безбедно их испоручила на Земљу, што је довело до низа открића. Кристали минерала су били изузетно сићушни, око једне десетине величине длаке људске косе. Очекује се да ће следећа кинеска мисија на Месец, „Чанге-6”, покушати да прикупи прве узорке са друге стране Месеца која никада није окренута ка Земљи.

Кинези тврде да новооткривени минерал садржи хелијум-3, изотоп који су многи научници прогласили за идеално гориво фузионих реактора, зато је проналазак кинеских научника изазвао велико интересовање геолога с обзиром на то да се верује како хелијум-3 има потенцијал да промени свет. Научници су још од програма Аполо” знали да површина Месеца садржи залихе хелијума-3. Главна предност фузије хелијума-3 у односу на фузију помоћу трицијума и деутеријума, изотопа водоника, јесте да не ствара радиоактивне неутроне. А главни недостатак је што је постизање контролисане реакције фузије с хелијумом-3 далеко теже него коришћењем конвенционалнијих горива.

Управо зато није чудно што светске силе поново развијају свемирске програме за повратак на Месец. Откриће кинеских научника да постоји хелијум-3 упућује на закључак да би Земљин пратилац од средине до краја 21. века могао да постане будући „Персијски залив”. Чиста и масовна фузиона енергија би променила свет на начин који се једва могу предвидети. Наравно, остаје изазов да се технологија фузије хелијума-3 покрене и вероватно неће постати реалност пре средине овог века. Месец ће ускоро постати бојно поље великих сила: земља која буде контролисала извор енергије да одржава технолошку цивилизацију, а планету заштитити од климатских промена, контролисаће целу планету. Погледајте видео-запис: https://www.youtube.com/watch?v=DLW8-FzR8vg&t=10s.

(РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар