МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ОБРАТНА ЕВОЛУЦИЈА?

Илустрација (DepositphotosJanPietruszka)

Дејмијен Ескере, истраживач са Аустралијског националног универзитета, пореклом из Чилеа, тврди да је дошао до историјског открића које руши златно правило” еволуције према коме животињска врста не може да поврати карактеристику коју је изгубила током еволуције. 

Аустралијска државна телевизија Еј-Би-Си на свом сајту је објавила причу о Ескереовом контроверзном открићу које се тиче јужноамеричких гуштера. Наводи се да су гуштери који су размножавали полагањем јаја током еволуције у новом станишту на хладним врховима Анда претворили у врсте које рађају живе потомке како би се пригадили новом окружењу.

Ниједан сисар никада није рееволвирао
полагање јаја, али да изгледа да ови гуштери
то чине”.(Дејмијен Ескере)

Ескере тврди да се неколико врста ових гуштера поново вратило излегању из јаја када су их научници спустили са планинских врхова у топлије пределе. „Инкубација јаја није довољно добра на ниским температурама, а наравно да је на планинским врховима Анда прилично хладно. Полагање јаја у таквом окружењу није ишло, па су они еволуирали тако да рађају живе младе. Имамо снажне доказе који указују да су они рееволвирали и да полажу јаја када се поново населе у топлијим пределима”, каже Ескере.

Он додаје да „ниједан сисар никада није рееволвирао полагање јаја, али да изгледа да ови гуштери то чине”. Ескере је у научном часопису Evolutionобјавио рад у коме наводи да се „прелазак са ношења јаја на рађање живих младунаца и поново на ношење јаја сматра изузетно ретком еволуционом транзицијом” и подсетио да је по Долоовом закону неповратности изузетно мало вероватно да једна врста поврати карактеристику коју изгуби током еволуције.

„На пример, змије су изгубиле удове, па би рееволвирање удова било веома мало вероватно или немогуће. Полагање јаја спада у међу класичне примере Долоовог закона”, навео је Ескере, говорећи о принципу названом по белгијском палеонтологу француског порекла Лују Долоу.

Али, еволуционарни биолог с Универзитета у Мелбурну Оливер Грифит, за кога Еј-Би-Синаводи да је специјализован за трудноћу код гуштера, поручује да треба бити опрезан у вези с Ескереовим открићем. „Заиста нам је потребно да извршимо даље експерименте пре него што изрекнемо тако снажне тврдње”, каже Грифит.

(Извор Танјуг)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар