MEĐU IZMEĐU

OGLASILA SE CRNA RUPA

461 pregleda
Ilustracija

Naučnici su prvi put primetili blage poremećaje izazvane kretanjem crnih rupa koje blago stežu i rastežu sve u univerzumu.Tvrde da mogu da čuju gravitacione talase niske frekvencije – poremećaje u gravitacionom polju koji naizmenično sabijaju i rastežu prostor-vreme kroz koji prolaze, a šire se slično kao što se talasi šire vodom i stvaraju ih ogromni objekti koji se pomeraju i sudaraju. „Ovo je zaista prvi put da imamo dokaze o ovom pomeranju na nivou čitavog univerzuma”, kaže kodirektorka Severnoameričke nanohercne opservatorije za gravitacione talase, Maura Maklaflin.

Albert Ajnštajn je predvideo da kada se ogromni objekti kreću kroz prostor i vreme – stvaraju poremećaje koji se šire kroz čitav svemir.Naučnici nekada nazivaju te poremećaje pozadinskom muzikom univerzuma.Iako su 2015. godine dokazali da je Ajnštajn bio u pravu, dosadašnje metode, međutim, mogle su da uhvate te talase u visokim frekvencijama, objašnjava astrofizičarka sa Univerziteta Jejl Kijara Mingareli.Poremećaji koji se detektuju na višim frekvencijama dolaze od specifičnih događaja, kada se relativno manje crne rupe i mrtve zvezde sudare. Za ovo otkriće 2017. je dodeljena Nobelova nagrada, a ono je omogućilo novu vrstu istraživanja svemira – astronomiju gravitacionih talasa. Do danas je registrovano stotinak događaja koji su stvorili gravitacione talase.

U novom istraživanju, naučnici su tražili talase na mnogo nižim frekvencijama, koji se godinama i decenijama kreću kroz prostor i dolaze od nekih od najvećih objekata u univerzumu – supermasivnih crnih rupa milijardama puta masivnijim od našeg Sunca.Galaksije širom univerzuma se konstantno sudaraju i spajaju. Dok se to dešava, naučnici veruju da džinovske crne rupe u centrima tih galaksija ulaze u neku vrstu plesa međusobno pre nego što se uruše jedna u drugu.

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar