MEĐU IZMEĐU

PALMA CVETA POD ZEMLJOM

231 pregleda
Ilustracija

Naučnici Kraljevskih botaničkih vrtova (RBG) Kewi partneri otkrili su novu vrstu palme i nazvali je Pinanga subterranea,a njeno ime dolazi od latinske reči za podzemlje.Vrsta je dobro poznata meštanima tropskog ostrva Borneo u jugoistočnoj Aziji, koji vole grickati njen jarkocrveni, slatki i sočni plod. Biljku su otkrili istražovači koji su opisali oko 300 vrsta palme na istom ostrvu.

„Proučavam palme 30 godina i zadivljen sam kako nas i dalje iznenađuju”, rekao je Vilijam Bejker, viši rukovodilac istraživanja u Tree of Life u sastavu RBG Kew. Ovo neočekivano otkriće postavlja mnogo više pitanja nego što daje odgovora. Što oprašuje palmu? Kako oprašivač pronalazi cveće ispod zemlje? Na koji je način ovaj fenomen evoluirao i čime će nas palme još iznenaditi?”Pinanga subterraneanpridružuje se grupi od više od 2.500 vrsta palmi poznatih nauci, od kojih čak polovini preti izumiranje.

Palma je razasuta po prašumama zapadnog Bornea, prelazeći državne granice od Saravaka u Maleziji do Kalimantana u Indoneziji. Pre naučnog opisa biljka je imala ime na najmanje tri lokalna jezika: Pinang Tanah, Pinang Pipit, Muring Pelandok i Tudong Pelandok.Uprkos tome što je dobro poznata ljudima s Bornea, naučna zajednica potpuno je previdela vrstu i to je istaklo potrebu za užom saradnjom s domorodačkim zajednicama. Naučnike je na postojanje biljke prvi upozorio koautor studije Pol Čai, malezijski botaničar i imenjak vrste palme Pinanga chaiana.Prvi put se susreo s palmom 1997. dok je čistio gusto lišće koje je okruživalo mladu biljku da bi ju bolje snimio.Bilo ih je nekoliko, ali samo jedna s plodovima.

Istraživači iz Kewa,Benedikt Kunhauzer, PeterPetoe i Vilijam Bejker, ponovo su posetili rezervat za divlje životinje Lanjak Entimau u 2018. i prikupili nekoliko primeraka palme za istraživanje.Bez dojave našeg malezijskog kolege dr Pola Čija verovatno bismo ovu uzbudljivu novu vrstu zaminili za neuglednu sadnicu palme i prošli pokraj nje”, izjavio jeKunhauzer.Umesto toga, naučno smo opisali neverovatno redak slučaj geoflorije, a to je podzemno cetanje i prvi poznati primer te vrste u celoj porodici palmi. To je doista otkriće koje se događa jednom u životu.”

Većina cvetnica svoje cvetove i plodove razvija iznad zemlje, što olakšava oprašivanje i raspršivanje semenja. No postoji malena podgrupa biljaka koji je evoluirala do cvetanja i plodova pod zemljom, uočena kod 171 vrsti, 89 rodova i 33 biljne porodice.Studija je objavljena u časopisu PALMS – Journal of the International Palm Society.

(Ilustracija Randi Agusti/RBG, Kew)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar