Bez kategorije

PICA ZNATNO STARIJA?

473 pregleda
Ilustracija

Od freske u Pompeji kreće voda na usta arheolozima.

U ruševinama Pompeje otkrivena je drevna freska na kojoj se čini da je oslikana scena iz svakodnevnog života i jedan veoma zanimljiv detalj koji neodoljivo podseća na jedno isto tako neodoljivo jelo – picu.Freska, koja potiče od pre 2.000 godina, otkrivena je tokom otkopavanja regije devet arheološkog parka Pompeje, koja se nalazi blizu Napulja, gde je pica i nastala.Oslikani zid predstavljao je hodnik kuće koja je u jednom svom delu imala pekaru.

Čini se da freska prikazuje okrugli hleb fokača na srebrnom poslužavniku, a na njemu se nalazi razno voće, uključujući nar i urme.Na poslužavniku se nalazi i nešto što liči na ananas, ali je skoro sigurno nešto drugi, jer je prvi Evropljanin koji se susreo sa tim voćem bio Kristofer Kolumbo u Gvadalupeu 1493. godine.Stučnjaci ističu da se radi o hlebu sa začinima ili moretumom – sirnim namazom sa biljem koji su jeli drevni Rimljani. Pored hleba se nalazi pehar vina i suvo voće.

Direktor arheološkog parka Pompeja Gabrijel Zuktrigel kaže da freska prikazuje konstrast između skromnog i prostog obroka posluženog na luskuznom srebrnom tanjiru uz pehar vina.„Uzimajući to u obzir kako da ne pomislimo na picu, koja je takođe nastala kao jelo za siromahe južne Italije, a koja je sada pokorila svet i služi se u luksuznim restoranima”, istakao je on.Napulj je dom margarite, tradicionalne pice sa prostim miksom paradajza, mocarele, svežeg bosiljka i maslinovog ulja.

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar