Bez kategorije MEĐU IZMEĐU

POREKLO PLANINA DUBLJE

144 pregleda

Veliki planinski venci najčešće su nastali prilikom sudara tektonskih ploča Zemlje. Međutim, nova naučna istraživanja sprovedena u regionu Kalabrija, u južnoj Italiji, sugerišu da bi i neke dublje sile unutar Zemljinog jezgra takođe mogle da utiču na taj proces.

Naučnici su analizirali starost i hemijski sastav slojeva stena da bi razotkrili 30 miliona godina dugu istoriju izdizanja planina u toj oblasti.

Nova studija, objavljena u časopisu „Nature Geoscience“, pokazala je da se taj proces odvijao različitim tempom — nekada sporo, a nekada brzo — zbog čega su nastajali ravni, visoki i strmi segmenti.

Nastanak planina temeljni je proces ponašanja Zemlje, a studija sugeriše da to možda ne razumemo toliko dobro kao što smo smatrali“, izjavio je geolog Šon Galen sa Univerziteta Kolorado.

Naučnici u novom istraživanju iznose tezu da konvekcijska ćelija unutar Zemljinog jezgra, pokrenuta toplotom, doprinosi izgradnji planina. Ta konvekcijska stanica uzrokuje kruženje tekuće magme u jezgru i tako utiče na tektonsku aktivnost. Iako se modeli korišćeni u studiji oslanjaju na pretpostavke o podzemnim procesima, oni pružaju prihvatljivo objašnjenje, piše „Sajens alert“.

Aktivna geološka priroda italijanske regije i upotreba različitih tehnika, omogućili su naučnicima da steknu uvid u geološku istoriju područja.

Studija dovodi u pitanje konvencionalno razumevanje nastanka planina. Rezultati sugerišu da način na koji uobičajeno gledamo na proces nastanka planina ne važi za južnu oblast Italije.

Kako je ukazao Galen, čini se da taj proces kontrolišu stvari koje se nalaze duboko unutar Zemljinog sistema. On je napomenuo da takav obrazac do sada nikada nije viđen u prirodi.

Ovo je prvi put da mislimo da smo to primetili“, rekao je Galen.

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar