MEĐU IZMEĐU

OGRLICA NEANDERTALCA

314 pregleda

Međunarodni tim naučnika otkrio je u Taragonji neobičnu praistorijski ukras napravljen od kandže carskog orla. Otkriće je još jedan dokaz da neandertalci nisu bili primitivci.

 Otkriće je promenilo pogled naučne zajednice o kulturi neandertalaca. Ogrlica je napravljena je pre 39.000 godina. „Do pre 50 godina, za neandertalce je važilo mišljenjeda su bili primitivci, grubi ljudi, koji su izumrli jer nisu bili tako dobro prilagođeni kao mi, homo sapijensi”, rekao je glavni istraživač studije Antonio Rodriges Hidalgo.

Međutim, neobičan pronalazak je dokaz da su neandertalci – poput nas – bili u stanju da formulišu složene simboličke misli i da su imali osećaj za estetiku. „Neandertalci su koristili orlove kandže kao simboličke elemente, verovatno kao viseće ukrase”, dodao je istraživač. Otkriće pripada kulturi tipičnoj za poslednje neandertalce koji su živeli u Evropi pre nego što su stupili u kontakt sa homo sapijensom.

„Ornament prenosi poruku i usko je povezan sa razvojem složenog jezika i razvojem moderne vrste spoznaje. Nastanak umetnosti, prenošenje apstraktnih ideja i poruka”, zaključio je naučnik. Rezultati studije objavljeni su u časopisu „Sajens advansis”.

(Izvor Sputnjik)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar