MEĐU IZMEĐU

OMIKRON OTPORNIJI

110 pregleda
med.hku.hk

Studija ukazuje na to da je omikron razvio sposobnost izbegavanja imunog sistema.

Omikron varijanta novog koronavirusa ima razvijeniji sistem izbegavanja imuniteta, no istovremeno se bolest kovid-19 i slabije razvija i ima manji učinak na pluća, pokazala je nova studija.Britansko istraživanje pokazalo je da bi varijanta koronavirusa omikron mogla biti manje uspešna u napadu na pluća od ranijih varijanti virusa koji izaziva bolest kovid-19.

Studija Instituta za terapijsku imunologiju i zarazne bolesti Kemvridža zaključila je da mutacije na šiljcima virusa, zbog kojih omikron može izbeći antitela, takođe mogu ograničiti način na koji se virus umnožava u plućima što je povezano s razvojem teškog oblika bolesti.Ovi zaključci ukazuju na to da je omikron razvio sposobnost izbegavanja imunog sistema, no istovremeno su ugrožene njegova sposobnost replikacije i patogenost, navodi se u sažetku studije.

Rukovodilac studije Ravi Gupta, profesor kliničke mikrobiologije na Kembriѕu, rekao je da su pred nama izazovi, uprkos naizgled pozitivnim zaključcima studije.Na Tviteru je napisao: Šta sve ovo znači? Delotvorna infekcija plućnih ćelija mogla bi korelisati s ozbiljnošću plućne bolesti. Sinciciji, višejezgrene ćelije, često se vide u respiratornim tkivima uzetim nakon teške bolesti. Delta je bila vrlo uspešna u infekciji plućnog tkiva i stvaranju teškog oblika bolesti, za razliku od omikrona. Potrebno je dalje istraživanje.Da sažmemo – ovaj rad sugeriše da je omikron postao otporniji na imunitet, ali da njegova svojstva povezana s napredovanjem bolesti mogu biti u određenoj meri oslabljena. Značajno širenje omikrona ipak predstavlja veliki izazov za javno zdravstvo.

Rezultati istraživanja objavljeni su nakon što je medicinska savetodavna grupa SAGE u Britaniji izdala ažuriranu procenu i rekla da je gotovo sigurno da u Engleskoj sada postoje svakodnevno stotine hiljada novih infekcija omikronom, što je podstaklo izveštaj da bi stroža pandemijska ograničenja mogla biti uvedena nakon Božića.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar