МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ОМИКРОН ОТПОРНИЈИ

med.hku.hk

med.hku.hk

Студија указује на то да је омикрон развио способност избегавања имуног система.

Омикрон варијанта новог коронавируса има развијенији систем избегавања имунитета, но истовремено се болест ковид-19 и слабије развија и има мањи учинак на плућа, показала је нова студија. Британско истраживање показало је да би варијанта коронавируса омикрон могла бити мање успешна у нападу на плућа од ранијих варијанти вируса који изазива болест ковид-19.

Студија Института за терапијску имунологију и заразне болести Кемвриџа закључила је да мутације на шиљцима вируса, због којих омикрон може избећи антитела, такође могу ограничити начин на који се вирус умножава у плућима што је повезано с развојем тешког облика болести. Ови закључци указују на то да је омикрон развио способност избегавања имуног система, но истовремено су угрожене његова способност репликације и патогеност, наводи се у сажетку студије.

Руководилац студије Рави Гупта, професор клиничке микробиологије на Кембриѕу, рекао је да су пред нама изазови, упркос наизглед позитивним закључцима студије. На Твитеру је написао: Шта све ово значи? Делотворна инфекција плућних ћелија могла би корелисати с озбиљношћу плућне болести. Синцицији, вишејезгрене ћелије, често се виде у респираторним ткивима узетим након тешке болести. Делта је била врло успешна у инфекцији плућног ткива и стварању тешког облика болести, за разлику од омикрона. Потребно је даље истраживање. Да сажмемо – овај рад сугерише да је омикрон постао отпорнији на имунитет, али да његова својства повезана с напредовањем болести могу бити у одређеној мери ослабљена. Значајно ширење омикрона ипак представља велики изазов за јавно здравство.

Резултати истраживања објављени су након што је медицинска саветодавна група SAGE у Британији издала ажурирану процену и рекла да је готово сигурно да у Енглеској сада постоје свакодневно стотине хиљада нових инфекција омикроном, што је подстакло извештај да би строжа пандемијска ограничења могла бити уведена након Божића.

(Извор Зимо)

О аутору

Stanko

Оставите коментар