МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ОТОПЉЕЊЕ ПРИРОДНО

Свеопште загревање (Википедија)

Свеопште загревање (Википедија)

Раст температуре, чији смо сведоци, највише је природна појава и тврде да ће се температуре на крају стабилизовати баш као што се дешавало и у прошлости.

Аустралијски биолог Џенифер Марохаси и ИТ инжењер Џон Абот су у часопису GeoResJ објавили су истраживање о климатским променама користећи технологију неуронских мрежа. Они истичу да резултати до којих су дошли показују да су климатске промене којима смо сведоци скоро потпуно природне.

Немогуће је са сигурношћу тврдити
да угљен-диоксид има моћ утицаја
на глобалну температуру.

Већина научника постигла је консензус о глобалном загревању – оно се догађа, и догађа се зато јер су људи криви за абнормалну количину угљен-диоксида у атмосфери. Марохаси и Абот, међутим, тврде да је овај консензус постигнут на погрешној бази, која је настала пре скоро стотину година, када се радило на истраживању топлотног упијања угљен-диоксида.

Они даље наводе да се на том пољу од тада толико мало радило да је немогуће са сигурношћу тврдити да угљен-диоксид има моћ утицаја на глобалну температуру. Из тог разлога су почели са прикупљањем података из претходних истраживања, која показују медијанску вредност температуре у минулих 2.000 година.

Ти подаци су сачувани у неуронској мрежи коју је Абот користио да предвиди обим кишних падавина у Аустралији претходних неколико година. Мрежа функционише тако што тражи шаблоне и учи о датим ситуацијама – у овом случају шаблоне глобалне температуре у последњих 2.000 година, а затим нуди своје предикције.

Постојало доба звано средњовековни
топли период (986 -1234. године), када су
температуре биле упоредиве са овим данас.

Истраживачи додају да је компјутер предвидео раст температуре у отприлике истом обиму који су и они израчунали са стварним подацима – уз недостатак угљен-диоксида што сугерише да угљен-диоксид није узрок, пише електронски магазин Phys.org.

Они такође напомињу да је постојало доба звано средњовековни топли период (986 -1234. године), када су температуре биле упоредиве са овим данас. Ово, тврде истраживачи, нуди доказ да би се планета загрејала до данашњих температура без обзира да ли људи пумпају угљен-диоксид у атмосферу или не. Њихови налази такође показују пад глобалне температуре после 1980. која се слаже са закључцима осталих мејнстрим научника.

По њиховом мишљењу, раст температуре, чији смо сведоци, највише је природна појава и тврде да ће се температуре на крају стабилизовати баш као што се дешавало и у прошлости.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар