Без категорије

ПАПАГАЈ НОСИ СВОЈ АЛАТ

Shutterstock

Shutterstock

Истраживања су показала да најмања врста какадуа зна како да користи одређену врсту алата да реши задатак.

Далеко на Танимбарским острвима у Индонезији живи ендемска врста папагаја по имену Tanimbar corella или Танимбарски какаду. По величини најмањи има најкраћи животни век – 30 година у заробљеништву. Иако зна да имитира људски говор, не сматра се толико успешним као друге врсте у његовом роду, а научници су открили да он уме да користи низ алата.

Наиме, годинама се говорило да су новокаледонијске вране апсолутни шампиони у птичјем свету када је у питању коришћење алата, разумевања одабира и употребе у зависности од врсте задатка или циља, резултати нове студије указују да је поменути какаду можда умешнији – неки од су користили до три врсте алата као прибор за јело, тј. да изваде семење из воћа. Истраживачи су овакву врсту понашања забележили само код дивљих шимпанзи.

Први аутор студије др Антонио Осуна-Маскаро са Универзитета Ветеринарске медицине у Бечу објаснио је да су се он и колеге неко време питале да ли ова врста користи другу врсту алата, тек када се испостави да прва није била од користи. Смисли су експерименат да одговоре на ово питање. То је пре свега подразумевало да папагај упозна кавез у којем се налазио орах. Након тога понуђена су им два алата помоћу којих може да дође до њега – штап да пробију преграду између себе и хране и дужи алат да извуку орах. Испоставило се да је од десет птица, чак седам схватило како могу да употребе оба алата, а две су задатак решиле из првог покушаја.

Пошто је већина била изузетно успешна, и то више пута узастопно, пет је насумично изабрано и упознато са следећим сличним експериментом с кавезима у којем је одабир алата зависио од типа кутије. Резултат – од 150 покушаја, птице су 128 пута искористиле исправан алат. То је ауторе навело на закључак да су Танимабрски какадуи способни да спонтано користе нови алат и да науче да га примењују по потреби.

На крају, тим је желео да сазна да ли какадуи могу да преносе алат са собом. Да би то урадиле, птице су морале да носе два алата у својим кљуновима и да се попну на кратке мердевине или да прелете до кавеза с друге платформе. Понуђена им је, такође, сламчица у коју су могли да угурају штапић који су могли да пренесу као један предмет. Заиста нисмо знали да ли ће какадуи заједно пренети два предмета”, објаснила је коауторка студије и биолог Алис Ојерсперг са Универзитета Ветеринарске медицине у Бечу.

Додала је да су, као и претходни пут, само неке кутије имале баријеру, тако да су птице морале да одлуче да ли им је потребан један или оба алата. Већина их је понела алат по потреби, што указује да су унапред знали када су им неопходна оба алата. Kоначан закључак је да има много тога што научници треба да науче о интелигенцији птица, али да је готово извесно да Танинбарски какадуи поседују степен знања који им омогућује да користе алата и успешно заврше одређене задатке. Погледајте: https://t.co/Ufchyhgd47.

(Национална географија)

О аутору

Stanko

Оставите коментар