Bez kategorije

PAPAGAJ NOSI SVOJ ALAT

174 pregleda
Shutterstock

Istraživanja su pokazala da najmanja vrsta kakadua zna kako da koristi određenu vrstu alata da reši zadatak.

Daleko na Tanimbarskim ostrvima u Indoneziji živi endemska vrsta papagaja po imenu Tanimbar corella ili Tanimbarski kakadu. Po veličini najmanji ima najkraći životni vek – 30 godina u zarobljeništvu. Iako zna da imitira ljudski govor, ne smatra se toliko uspešnim kao druge vrste u njegovom rodu, a naučnici su otkrili da on ume da koristi niz alata.

Naime, godinama se govorilo da su novokaledonijske vrane apsolutni šampioni u ptičjem svetu kada je u pitanju korišćenje alata, razumevanja odabira i upotrebe u zavisnosti od vrste zadatka ili cilja, rezultati nove studije ukazuju da je pomenuti kakadu možda umešniji – neki od su koristili do tri vrste alata kao pribor za jelo, tj. da izvade semenje iz voća. Istraživači su ovakvu vrstu ponašanja zabeležili samo kod divljih šimpanzi.

Prvi autor studije dr Antonio Osuna-Maskaro sa Univerziteta Veterinarske medicine u Beču objasnio je da su se on i kolege neko vreme pitale da li ova vrsta koristi drugu vrstu alata, tek kada se ispostavi da prva nije bila od koristi. Smisli su eksperimenat da odgovore na ovo pitanje. To je pre svega podrazumevalo da papagaj upozna kavez u kojem se nalazio orah. Nakon toga ponuđena su im dva alata pomoću kojih može da dođe do njega – štap da probiju pregradu između sebe i hrane i duži alat da izvuku orah. Ispostavilo se da je od deset ptica, čak sedam shvatilo kako mogu da upotrebe oba alata, a dve su zadatak rešile iz prvog pokušaja.

Pošto je većina bila izuzetno uspešna, i to više puta uzastopno, pet je nasumično izabrano i upoznato sa sledećim sličnim eksperimentom s kavezima u kojem je odabir alata zavisio od tipa kutije. Rezultat – od 150 pokušaja, ptice su 128 puta iskoristile ispravan alat. To je autore navelo na zaključak da su Tanimabrski kakadui sposobni da spontano koriste novi alat i da nauče da ga primenjuju po potrebi.

Na kraju, tim je želeo da sazna da li kakadui mogu da prenose alat sa sobom. Da bi to uradile, ptice su morale da nose dva alata u svojim kljunovima i da se popnu na kratke merdevine ili da prelete do kaveza s druge platforme. Ponuđena im je, takođe, slamčica u koju su mogli da uguraju štap koji su mogli da prenesu kao jedan predmet. Zaista nismo znali da li će kakadui zajedno preneti dva predmeta”, objasnila je koautorka studije i biolog Alis Ojersperg sa Univerziteta Veterinarske medicine u Beču.

Dodala je da su, kao i prethodni put, samo neke kutije imale barijeru, tako da su ptice morale da odluče da li im je potreban jedan ili oba alata. Većina ih je ponela alat po potrebi, što ukazuje da su unapred znali kada su im neophodna oba alata. Konačan zaključak je da ima mnogo toga što naučnici treba da nauče o inteligenciji ptica, ali da je gotovo izvesno da Taninbarski kakadui poseduju stepen znanja koji im omogućuje da koriste alata i uspešno završe određene zadatke. Pogledajte: https://t.co/Ufchyhgd47.

(Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar