МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПЕЧУРКА ЛЕЧИ ПИЈАНЦЕ

Shutterstock

Shutterstock

Две дозе таблета псилоцибина, заједно с психотерапијом, помогле су особама које имају проблема с алкохолом, показују резултати највећег клиничког испитивања те врсте. Ово би могло имати велик клинички потенцијал ако схватимо како то искористити”, рекао је лекар Мајкл Богеншуц, директор Центра за психоделичну медицину из болнице NYU Langone Health, који је водио прво контролисано испитивање утицаја псилоцибина на поремећај конзумирања алкохола.

Током осмомесечног испитивања 93 мушкарца и жене од 25 до 65 година, који су имали проблема са алкохолом, примили су или две дозе псилоцибина или таблете антихистаминика, коришћене као плацебо. Испитаници су, такође, прошли 12 психотерапијских сесија. Псилоцибин је састојак који се налази у психоделичним печуркама, познатим под називом чаробне гљиве. Више од 80% оних који су имали психоделични третман је осам месеци након почетка студије драстично смањило конзумирање алкохола, у поређењу с нешто више од 50% у контролној групи која је примала антихистаминике.

Ранија истраживања институција широм света показала су да псилоцибин има потенцијал за лечење низа поремећаја зависности, укључујући алкохол, опиоиде и пушење, пише NBC News. У склопу истраживања учесници су прошли четири психотерапије пре него што су узели прву таблету, која је садржала количину псилоцибина на темељу телесне тежине. У току узимања псилоцибина лекари су пратили крвни притисак и откуцаје срца. Након прве дозе уследиле су четири додатне терапије. Ако није било нуспојава, друге сесије псилоцибина укључивале су веће дозе и више терапије.

Испитаници који су примили псилоцибин два пута у 12 седмица пријавили су значајна искуства или визије које су промениле њихов став према зависности.Свачије искуство је било другачије. Изгледа да људски мозак може на неки начин саставити ефекте тог искуства, зависно од тога с чиме су дошли у такву ситуацију и шта им је потребно од тог искуства”, рекао је Богеншуц. Научници наводе да још не разумеју у којој точно мери таква искуства делују на зависност, али чини се да играју велику улогу.

„Наука показује да је у готово свим испитивањима психотерапије потпомогнуте псилоцибином за поремећаје зависности веће мистично искуство било повезано с већом терапијском променом. Но, заправо ми још не знамо како овај третман функционише”, објашњава психијатар Крис Стофер са Универитета Oregon Health & Science. Истраживање под називом Percentage of Heavy Drinking Days Following Psilocybin-Assisted Psychotherapy vs Placebo in the Treatment of Adult Patients With Alcohol Use Disorde објављено је у часопису JAMA Psychiatry.

(Индекс)

 

О аутору

Stanko

Оставите коментар