MEĐU IZMEĐU

PEČURKA LEČI PIJANCE

253 pregleda
Shutterstock

Dve doze tableta psilocibina, zajedno s psihoterapijom, pomogle su osobama koje imaju problema s alkoholom, pokazuju rezultati najvećeg kliničkog ispitivanja te vrste.Ovo bi moglo imati velik klinički potencijal ako shvatimo kako to iskoristiti”, rekao je lekar Majkl Bogenšuc, direktor Centra za psihodeličnu medicinu iz bolnice NYU Langone Health, koji je vodio prvo kontrolisano ispitivanje uticaja psilocibina na poremećaj konzumiranja alkohola.

Tokom osmomesečnog ispitivanja 93 muškarca i žene od 25 do 65 godina, koji su imali problema sa alkoholom, primili su ili dve doze psilocibina ili tablete antihistaminika, korišćene kao placebo. Ispitanici su, takođe, prošli 12 psihoterapijskih sesija.Psilocibin je sastojak koji se nalazi u psihodeličnim pečurkama, poznatim pod nazivom čarobne gljive.Više od 80% onih koji su imali psihodelični tretman je osam meseci nakon početka studije drastično smanjilo konzumiranje alkohola, u poređenju s nešto više od 50% u kontrolnoj grupi koja je primala antihistaminike.

Ranija istraživanja institucija širom sveta pokazala su da psilocibin ima potencijal za lečenje niza poremećaja zavisnosti, uključujući alkohol, opioide i pušenje, piše NBC News.U sklopu istraživanja učesnici su prošli četiri psihoterapije pre nego što su uzeli prvu tabletu, koja je sadržala količinu psilocibina na temelju telesne težine. U toku uzimanja psilocibina lekari su pratili krvni pritisak i otkucaje srca.Nakon prve doze usledile su četiri dodatne terapije. Ako nije bilo nuspojava, druge sesije psilocibina uključivale su veće doze i više terapije.

Ispitanici koji su primili psilocibin dva puta u12 sedmica prijavili su značajna iskustva ili vizije koje su promenile njihov stav prema zavisnosti.Svačije iskustvo je bilo drugačije. Izgleda da ljudski mozak može na neki način sastaviti efekte tog iskustva, zavisno od toga s čime su došli u takvu situaciju i šta im je potrebno od tog iskustva”, rekao je Bogenšuc. Naučnici navode da još ne razumeju u kojoj točno meri takva iskustva deluju na zavisnost, ali čini se da igraju veliku ulogu.

„Nauka pokazuje da je u gotovo svim ispitivanjima psihoterapije potpomognute psilocibinom za poremećaje zavisnosti veće mistično iskustvo bilo povezano s većom terapijskom promenom. No, zapravo mi još ne znamo kako ovaj tretman funkcioniše”, objašnjava psihijatar Kris Stofer sa Univeriteta Oregon Health & Science.Istraživanje pod nazivom Percentage of Heavy Drinking Days Following Psilocybin-Assisted Psychotherapy vs Placebo in the Treatment of Adult Patients With Alcohol Use Disordeobjavljeno je u časopisu JAMA Psychiatry.

(Indeks)

 

O autoru

administrator

Ostavite komentar