МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПЕРИТЕ РУКЕ 20 СЕКУНДИ

Преносе бактерије (Википедија)

Најновије истраживање у САД показало је да 97 одсто људи пере руке погрешно, што је проблем који може довести до ширења бактерија на друге предмете, а онда и друге особе, преноси Си-Ен-Ен. Према америчком министарству пољопривреде, које је спровело истраживање, људи не испуњавају потребне услове за правилно прање руку, које је поставио Центар за контролу и превенцију болести.

Учесници истраживања који нису правилно
опрали руке су у 50 одсто случајева проширили
бактерије на сланик или млин за бибер током
симулираног припремања хамбургера.

Основни услов да би вам руке биле довољно чисте јесте да се најмање 20 секунди перу сапуном. Студија је спроведена на 363 особе у шест одвојених просторија у којима је обављено тестирање. Откривено је да скоро сваки учесник није испунио основни услов прања руку. Осим тога, утврђено је да велики број учесника није ни обрисао руке, а многи их нису довољно исушили.

Лоше опране и исушене руке показале су се као веома ефикасан начин за ширење бактерија на предмете. Примера ради, учесници истраживања који нису правилно опрали руке су у 50 одсто случајева проширили бактерије на сланик или млин за бибер током симулираног припремања хамбургера. У 11 одсто случајева бактерије су пронађене на дршкама од фрижидера, шпорета и другим кухињским предметима.

„Не можете да видите, помиришете или осетите бактерије. То не значи да оне нису ту. Простим правилним прањем руку, можете да заштитите своје породицу и спречите бактерије да загаде вашу храну и кључне делове кухиње”, истиче Кармен Ротенберг, заменица подсекретара америчког Министарства пољопривреде

(Извор РТС)

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар