ЕКОСОФИЈА

ПЛАСТИКА НА ДНУ ОКЕАНА

До најдубље тачке(Википедија)

Свако створење пронађено на дубини од 10.890 метара у Пацифику унело је у свој организам бар неку врсту вештачких материјала.

Научници са Универзитета у Њукаслу дошли су до шокантног открића за време истраживања долине Челенџер дип у Маријанском рову, познате као најдубља тачка на Земљи. Тим је први пут пронашао пластику у стомацима морских створења на дну океана, што значи да више не постоји део светских океана до којег није доспео људски отпад.

Свако створење пронађено на дубини од 10.890 метара унело је у свој организам бар неку врсту вештачких материјала, укључујући најлон, PVC и PVA. Доктор Алан Џејмисон, професор маринске екологије и водећи научник истраживања, рекао је да су резултати прилично забрињавајући и да захтевају хитну акцију.

Научници претпостављају да се у морима
тренутно налази око 300 милиона тона
пластичног отпада, а да ће до 2050. Године
у океанима бити више пластике него рибе.

Тим је тестирао 90 врста љускара у неколико ултрадубоких ровова у Пацифику – Маријански ров, Изу-Бонин вулкански ров, ров Перу-Чиле, ров Нови Хебриди и ров Kермадек. У сваком од њих пронађена су створења која су појела неку врсту вештачких влакана или пластике, од 50 процената на Новим Хебридима, до 100 процената у Маријанском рову.

Маријански ров (Википедија)

„Смеће које завршава у океанима доспева до њихових најдубљих тачака, а једном када потоне на њихово дно, ту и остаје. То значи да ће количина пластике у рововима непрестано расти, што је врло забрињавајуће. Реч је о проблему глобалних размера”, рекао је Џејмисон. У океанима сваке године заврши више од осам милиона тона пластике. Научници претпостављају да се у морима тренутно налази око 300 милиона тона пластичног отпада, а да ће до 2050. године у океанима бити више пластике него рибе.

Према предвиђањима стручњака, у води се налази отприлике 51 билион (trillion) микропластичних честица, што је 500 пута више од броја звезда у нашој галаксији. Због загађења је тренутно угрожено више од 600 врста широм света, због чега многи ову појаву називају периодом шестог масовног помора на Земљи.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар