?> ПОДВИГ СРБИНА И РУСА | Galaksija Nova
МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПОДВИГ СРБИНА И РУСА

Небојша Ђурић (Facebook)

Математичар из Бањалуке нашао решење за којим се трагало 40 година.

Млади математичар из Бањалуке поново помера границе. Недавно је пронашао математичко решење за којим се трагало 40 година, а сада је заједно са Сергејом Бутерином из Русије оспорио је резултат чувеног руског математичара Вјачеслава Јурка. Др Небојша Ђурић, виши асистент на Архитектонско-грађевинском факултету Универзитета у Бањалуци, до решења је дошао користећи нумеричку математику, нумеричке симулације и математичке софтвере који су се појавили пре две-три године.

„И после јако пуно математичких прорачуна успели смо да дођемо до решења и оно је у запису две функције. Ово је коначно та функција коју смо тражили, наводи он показујући своје решење. У тој потрази је спржен један лаптоп, а у завршници није било рачунара који је могао да дође до решења, већ је пресудила памет двојице научника. Ово решење практично доприноси у биофизици оптимизацији процеса одређивања запушености крвних судова, а у свету аеродинамике – покретању ракете.

„Kада смо дошли до тог решења послали смо га у престижан математички часопис. Правило је да рад има осам рецезената, пет математичара било је из Kине, а по један из Шпаније, Русије и Немачке, који су рецензирали овај рад, истиче Ђурић. За напредак у науци важно је, сматра Ђурић, посећивати међународне конференције и константно радити на себи, али и промовисати науку.

„Сматрам да смо сви цењени онолико колико се изборимо да то будемо. Ја ћу се борити да промовишем науку. Истина је да научници беже од камера, али ја се трудим да утичем и на колеге које су постигли резултате да изађу у медије и да се заједно боримо да наука заузме оно место које бисмо ми желели да има, нагласио је он. О висини плате у иностранству и одласку, негде где би можда био више цењен, каже да не размишља. Истиче да је Универзитет у Бањалуци направио огроман искорак по питају подршке научницима и да је последњих година знатно напредовао на светским листама.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

1 коментар

  • Čitao sam u Galaksiji svojevremeno da je mladi matematičar već rešio jedan težak matematički problem. Ima li iko u Srbiji i Republici Srpskoj na umu da ovom blistavom umu valja omogućiti vrhunske istraživačke uslove da ga uskoro ne rigrabe stranci?

Оставите коментар