MEĐU IZMEĐU

POL SE KRIJE KOD MUŠKARCA

423 pregleda

Studija na Univerzitetu u Njukaslu, koja je uključila hiljade porodica, pomaže da se prilično pouzdano utvrdi da li će budući roditelji imati sinove ili kćeri.

Rad Korija Dželajtlija, istraživača na tamošnjem univerzitetu, pokazao je da muškarci nasleđuju od svojih roditelja tendenciju da imaju više sinova ili kćeri. To znači da će muškarac sa mnogo braće verovatno imati sinove, dok će muškarac sa mnogo sestara verovatno imati kćeri.

Studija je obuhvatila analizu 927 porodičnih stabala. Ona sadrže informacije o 556.387 ljudi iz Severne Amerike i Evrope, a podaci sežu do 1600. godine.

Studija Univerziteta u Njukaslu ukazuje
na to da postoji gen koji kontroliše da
li sperma muškarca sadrži više X ili
Y hromozoma, što utiče na pol njegove dece.

„Analiza porodičnog stabla je pokazala da to da li ćete verovatno imati dečaka ili devojčicu ‒ zavisi od naslednih faktora. Sada znamo da muškarci imaju više sinova ako imaju više braće, kao i da je veća verovatnoća da će imati ćerke ako imaju više sestara. Međutim, kod žena to jednostavno ne možete predvideti”, objašnjava profesor Dželajtli. Muškarci određuju pol bebe u zavisnosti od toga da li njihova sperma nosi X ili Y hromozom. X-hromozom muškarca u kombinaciji sa majčinim X-hromozomom stvara ženski plod (XX), a Y-hromozom u kombinaciji sa majčinim X-hromozomom ‒ muški (XY).

Hromozomi

Studija Univerziteta u Njukaslu ukazuje na to da postoji gen koji kontroliše da li sperma muškarca sadrži više X ili Y hromozoma, što utiče na pol njegove dece. Gen se sastoji od dva dela, takozvanih alela, od kojih je jedan nasleđen od svakog roditelja. U svom radu, profesor Dželajtli pokazuje da je verovatno da muškarci nose dva različita tipa alela, što rezultira sa tri moguće kombinacije u genu koji kontroliše odnos H i U gena.

„Gen koji se prenosi od oba roditelja, zbog čega neki muškarci imaju više sinova, a neki imaju više kćeri, može objasniti zašto je broj muškaraca i žena približno uravnotežen u populaciji. Ako ima previše muškaraca u populaciji, na primer, žene će lakše naći partnera, tako da će muškarci koji imaju više kćeri preneti više svojih gena, uzrokujući da se više ženske dece rodi u kasnijim generacijama”, navodi profesor Dželajtli.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

1 komentar

  • Da, sve je to tako. No, postoje ljudi, i narod, koji na sve moguće načine ispoljava mržnju prema drugim ljudima i na sve moguće načine ih uništava (to je i misija transhumanizma).

Ostavite komentar