МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПОЛ СЕ КРИЈЕ КОД МУШКАРЦА

Илустрација (Choice)

Студија на Универзитету у Њукаслу, која је укључила хиљаде породица, помаже да се прилично поуздано утврди да ли ће будући родитељи имати синове или кћери.

Рад Корија Џелајтлија, истраживача на тамошњем универзитету, показао је да мушкарци наслеђују од својих родитеља тенденцију да имају више синова или кћери. То значи да ће мушкарац са много браће вероватно имати синове, док ће мушкарац са много сестара вероватно имати кћери.

Студија је обухватила анализу 927 породичних стабала. Она садрже информације о 556.387 људи из Северне Америке и Европе, а подаци сежу до 1600. године.

Студија Универзитета у Њукаслу указује
на то да постоји ген који контролише да
ли сперма мушкарца садржи више X или
Y хромозома, што утиче на пол његове деце.

„Анализа породичног стабла је показала да то да ли ћете вероватно имати дечака или девојчицу ‒ зависи од наследних фактора. Сада знамо да мушкарци имају више синова ако имају више браће, као и да је већа вероватноћа да ће имати ћерке ако имају више сестара. Међутим, код жена то једноставно не можете предвидети”, објашњава професор Џелајтли. Мушкарци одређују пол бебе у зависности од тога да ли њихова сперма носи X или Y хромозом. X-хромозом мушкарца у комбинацији са мајчиним X-хромозомом ствара женски плод (XX), а Y-хромозом у комбинацији са мајчиним X-хромозомом ‒ мушки (XY).

Хромозоми

Студија Универзитета у Њукаслу указује на то да постоји ген који контролише да ли сперма мушкарца садржи више X или Y хромозома, што утиче на пол његове деце. Ген се састоји од два дела, такозваних алела, од којих је један наслеђен од сваког родитеља. У свом раду, професор Џелајтли показује да је вероватно да мушкарци носе два различита типа алела, што резултира са три могуће комбинације у гену који контролише однос Х и У гена.

„Ген који се преноси од оба родитеља, због чега неки мушкарци имају више синова, а неки имају више кћери, може објаснити зашто је број мушкараца и жена приближно уравнотежен у популацији. Ако има превише мушкараца у популацији, на пример, жене ће лакше наћи партнера, тако да ће мушкарци који имају више кћери пренети више својих гена, узрокујући да се више женске деце роди у каснијим генерацијама”, наводи професор Џелајтли.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

1 коментар

  • Да, све је то тако. Но, постоје људи, и народ, који на све могуће начине испољава мржњу према другим људима и на све могуће начине их уништава (то је и мисија трансхуманизма).

Оставите коментар