MEĐU IZMEĐU

POTONUĆE VELIKI GRADOVI

377 pregleda

Dvanaest miliona kvadratnih kilometara zemlje će potonuti do 2040. Godine.

Novo istraživanje je pokazalo da tlo doslovno tone ispod naših stopala.Prema podacima novog istraživanja, do 2040. godine će potonuti 12 miliona kvadratnih kilometara zemlje.Spuštanje površine kopna je potencijalno razarajuća opasnost koju može uzrokovati niz prirodnih i antropogenih okidača, ali je to uglavnom rezultat čvrste ili tečne mobilizacije ispod površine”, navodi se u istraživanju.Uzroci su većinom rezultat ljudske aktivnosti poput crpljenja nafte, prirodnog gasa i podzemnih voda.

„U narednim decenijama globalna populacija i ekonomski rast povećaće potražnju za podzemnim vodama, a crpljenje podzemnih voda u kombinaciji sa sušom će verovatno povećati sleganje zemljišta te uzrokovati s tim vezanu štetu”, smatraju naučnici.Oni su ustanovili da je na najmanje 200 lokacija u 34 zemlje došlo do sleganja tla zbog crpljenja podzamnih voda u poslednjih 100 godina. Većina gradova je smeštena na lokacijama kojima preti sleganje tla.

„Naše istraživanje je pokazalo da 1.596 većih gradova, odnosno 22 posto od 7.343 velika grada u svetu preti rizik od potencijalnog sleganja tla”, stoji u istraživanju.Opasnost je veća zbog činjenice da su rizične lokacije naseljene ili se nalaze oko gusto naseljenih urbanih centara. To znači da će biti uticaja na veliki broj ljudi i na različite načine.Naučnici traže od lidera zemalja da uvedu politike vezane za sleganje tla, a to je posebno važno jer se povećava i nivo mora.

(Izvor Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar