MEĐU IZMEĐU

ZAŠTITNE MASKE U OKEANU

220 pregleda

Jednokratne zaštitne maske postale su veoma tražene tokom pandemije koronavirusa, ali je velika količina nakon upotrebe, nažalost, završila u okeanima.Tokom 2020. godine je proizvedeno oko 50 milijardi komada zaštitnih maski za lice, a procenjuje se da je 1,56 milijardi komada završilo u okeanima, pokazuju podaci grupe OceansAsia.

U izveštaju su navedeni zastrašujući podaci o zagađenju okeana tokom pandemije, a s obzirom na količinu maski koja je završila u njima, to je veliki problem. Procenjuje se da je za raspad plastične maske potrebno čak 450 godina. U izveštaju se, takođe, navodi da će oko 3 posto od 52 milijardi proizvedenih maski završiti u našim vodama. To su zabrinjavajuće brojke jer plastični otpad godišnje usmrti oko 100.000 morskih sisara i kornjača, više od milion morskih ptica i mnogo više ribe, beskičmenjaka i drugih morskih bića.

Plastički otpad ne utieče samo na morski život, nego i na obalske zajednice, ribolov i ekonomiju.Plastični otpad je drastično povećan tokom prošle godine zbog pandemije koronavirusa s obzirom na obavezu korišćenja zaštitnih maski i rukavica, a to će se negativno odraziti na okolinu.Jednokratne maske su napravljene od različite vrste plastike i teško se recikliraju zbog svog sastava, rizika od kontaminacije i infekcije. Ove maske završavaju u okeanima kada se odbace i kada sistem upravljanja otpadom nije adekvatan, kada je preopterećen i ako uopšte ne postoji”, navodi se u izveštaju.Otpad nanosi štetu okeanima i životinjama, a primer je uginuli pingvin pronađen na plaži. U njegovom želucu je bila maska.

Autori izveštaja navode da postoje rešenja koja će minimalizovati uticaj plastičnog otpada. Među njima su maske koje se više puta mogu koristiti i koje su napravljene od materijala pogodnog za reciklažu. U svakom slučaju je potrebno odlagati maske i rukavice na adekvatan način. Takođe, važno je izbegavati plastična pakovanja i odabrati ekološki prihvatljive alternative.

(Izvor Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar