МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПРАЧОВЕК РАНИЈЕ ГОВОРИО

Усправљање човека (Тинксток)

Усправљање човека (Тинксток)

Професор Данијел Еверет истиче да је примитивна форма конверзације била неопходна како би се урадило оно што је усправљени човек (Homo erectus) радио.

Наши преци научили су да говоре много раније него што се до сада мислило, сматрају лингвисти. Стручњаци верују да способност Homo erectusa (усправљени човек) да сплавовима или чамцима пређу преко воде значи да су припадници ове врсте били способни да разговарају једни са другима.

Усправљни човек (Википедија)

Професор Денијел Еверет представио је своју идеју на годишњем састанку Америчке асоцијације за унапређење науке. Порекло језика још је мистерија, док га многи експерти објашњавају као јединствену карактеристику наше врсте – Homo sapiens (разумни човек). Најранији докази о постојању Homo erectusa датирају од пре 1,9 милиона година, што би значило да је језик настао много раније него што мислимо.

Пловили су до Kрита и других острва.
За то им је била потребна посада, морали
су да имају групе од 20 људи како би
могли да дођу до тих места.

Професор Еверет истиче да је примитивна форма конверзације била неопходна како би се урадило оно што је Homo erectusa радио. Његова хипотеза заснива се на могућности да плове морима и океанима.

Данијел Еверет (Википедија)

„Океани Homo erectusu никада нису била препрека за путовања”, објашњава Еверет, лингвиста са Универзитета Бентли, на научној конференцији у Остину у Тексасу. „Пловили су до Kрита и других острва. За то им је била потребна посада, морали су да имају групе од 20 људи како би могли да дођу до тих места.”

Морали су да знају да веслају, како их не би
однела струја. У том случају, морали су да
знају да кажу ,веслај’ или, ,немој да веслаш’.

Иако потичу из источне Африке, ширили су се светом. Њихови остаци пронађени су широм Европе и Азије. „Homo erectusu био је неопходан језик и комуникација да би допловили до острва Флорес. Морали су да знају да веслају, како их не би однела струја. У том случају, морали су да знају да кажу ,веслај’ или, ,немој да веслаш’.”

Иако је било оних који су ову идеју прихватили, професор Еверет се суочио са критикама палеоантрополога, пише „Индепендент”. „Не прихватам то да је хомо еректус морао да има брод да би стигао до Флореса”, наводи професор Kрис Стрингер.

Еверет додаје да, иако су први људи могли да развију језик, то се није могло догодити до оног нивоа који је касније коришћен.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар