МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПРЕКОВРЕМЕНО УБИЈАЊЕ

Shutterstock

На листу ризика по здравље, којих је у последње време све више, сада и званично можемо додати прековремени рад, који узима на стотине хиљада живота сваке године. Ово су саопштиле Светска здравствена организација (СЗО) и Међународна организација рада (МОР), према чијем истраживању је само у 2016. чак 745.000 особа преминуло услед можданог удара и коронарне болести срца, што је раст од 29 одсто у односу на 2000. годину, наводи Бизнис и финансије. Kао главни кривац за повећан број смрти услед ових обољења означен је прекомерни рад, јер су све ове жртве радиле више од 55 часова недељно, пише Бизнис и финансије позивајући се на CNBC.

Од 2000. до 2016. године број преминулих услед срчаних проблема узрокованих прековременим радом порастао је за 42 одсто, а оних који су живот изгубили због можданог удара био је већи за 19 одсто. Један од закључака ове студије је да они који раде више од 55 часова на недељном нивоу имају 35 одсто већу могућност да доживе мождани удар и 17 одсто веће шансе да оболе од коронарне болести срца у поређењу са онима који раде између 35 и 40 часова недељно.

А број људи који раде прековремено није мали. Те 2016. године на глобалном нивоу било их је 488 милиона, што чини 8,9 одсто светске популације. Будући да број људи који раде прековремено константно расте, сада их вероватно има и више. У управо објављеној студији Светска здравствена организација и МОР процењују да је изложеност дугом радном времену (дужем од 55 сати недељно) честа и да знатно доприноси исхемијској болести срца и можданог удара. Kако се закључује, у циљу омогућавања веће безбедности на раду и здравља радника потребно је скратити опасно велики број радних сати.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар