МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПРЕОКРЕНУТО СТАРЕЊЕ

Илустрација (Depositphotos/evgenyataman)

Током покушаја регенерације тимусне жлезде, истраживачи са Калифорнијског универзитета у Лос Анђелесу можда су пронашли решење уз помоћ кога може да се успори процес старења, па чак и да се – обрне, потврђује нова студија.

 У оквиру калифорнијске студије научници су у току једне године испитивали коктел од три уобичајена лека – хормона раста и два лека за дијабетес, како би подстакли регенерацију тимусне жлезде. Међутим, према студији објављеној у часопису Натуре, истраживачи су открили да су учесници изгубили у просеку две и по године на свом „епигенетском сату”, мереном анализом трагова на генима неке особе. „Очекивали смо да ћемо успорити биолошки сат, али не и да ц́емо га преокренути”, рекао је истраживач са Калифорнијског универзитета из Лос Анђелеса Стив Хорват. „Све то делује некако футуристички”, каже он.

Истраживачи упозоравају да су налази прелиминарни, јер је у студију било укључено само деветоро учесника и студија није укључивала контролну групу, али ако се потврди – утицај на здравствену заштиту и могуц́ност утицаја на процес старења може бити огроман. Епигенетски сат се мери записом хемијских промена у ДНК структури организма. Главна сврха студије била је тестирање – да ли се хормон раста може користити за обнављање ткива у жлезди тимуса, која је кључна за имунолошку функцију. Жлезда након пубертета почиње да се смањује.

Илустрација (Depositphotos/tepic)

 Претходне студије су показале да хормон раста подстиче регенерацију тимуса, али може и да изазове дијабетес, због чега су лекови за дијабетес и укључени у последњу студију. Научници су испитивали епигенетске сатове код добровољаца, закључивши да су се четири различите мере епигенетских сатова сваког од учесника током процеса знатно промениле. „Ово показује да је биолошки ефекат лечења јак”, рекао је Хорват.

Шесторо учесника дало је узорке крви шест месеци након испитивања, а ефекат је остао исти, што је Хорвата учинило врло оптимистичним за будуц́а испитивања. Тестови ц́е укључивати разноврсније учеснике по узрасту, полу и националности, а три лека ће се тестирати независно, да би се утврдили специфични ефекти.

(Извор Б92)

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар