МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПРИВЛАЧНОСТ: ТРИ У ЈЕДАН

Стас, глас, мирис (Википедија)

Пољска научница Агата Гројецка наглашава да су изглед, глас и мирис – заједно, најбоља комбинација у избору правог партнера.

Иако физичка привлачност игра значајну улогу при избору партнера, нечији мирис и боја гласа итекако су пресудни у одабиру, тврди Агата Гројецка, истраживачица са пољског Института за психологију наУниверзитату у Вроцлаву.

„Атрактивност игра централну улогу у невербалној комуникацији људи и широко је истраживана у различитим пољима савремене психологије. Истраживачи су прикупили уверљиве доказе који подупиру еволутивне функције физичке привлачности и њихову улогу у нашем свакодневном животу, док су у исто време углавном игнорисали значајан допринос невизуелних модалитета и односа међу њима”, појаснила је она у опширном извештају објављеном на сајту Frontiers in Psychology.

Агата Гројецка је са својим тимом
проучила 30-годишње резултате
истраживања на тему привлачности.

„Звучни и мирисни знаци, појединачно или у комбинацији, могу снажно да утичу на привлачност појединца, а тиме и на ставове и поступке према тој особи. Импресивна је количина информација које могу да се могу да послуже за процену особе искључиво на основу њеног или његовог мириса и гласа”, додаје она.

Илустрација (Википедија)

Гројецка је са својим тимом проучила 30-годишње резултате истраживања на тему привлачности. „У последње време, већина тумачења усредсређена је на визуелну привлачност, на пример – привлачност лица или тела. Међутим, литература о другим чулима и њиховој улози у друштвеним односима је у значајном порасту и не треба је занемарити”, истиче она.

Ипак, пољска научница наглашава да су изглед, глас и мирис – заједно, најбоља комбинација у избору правог партнера. „Иако су визуелни знаци заиста снажни предиктори процене укупне атрактивности, на њу утиче и глас и мирис особе. Изглед, звук и мирис заједно кључна су чула која обрађују информације у спољном окружењу. Она заједно повећавају ефикасност наших поступака и реакција. За разлику од других чула (укус и додир), људи могу да добију прва сазнања о другима на основу њиховог визуелног изгледа, гласа или мириса чак и на одређеној удаљености, без укључивања воље или свести”, објашњава научница.

„Kомбинација привлачног лица са атрактивним гласом или мирисом може збирно да резултира вишим степеном расуђивања о привлачности”, нагласила је Агата Гројецка.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар