MEĐU IZMEĐU

PROBUDILA SE U 19. VEKU

798 pregleda
NASA

Supermasivna crna rupa Strelac A* nalazi se u centru Mlečnog puta i prethodno se smatralo da je uspavana. Nova studija, međutim, zaključuje da se probudila još u 19. veku. Četiri miliona puta masivnija od našeg Sunca i udaljena oko 27.000 svetlosnih godina od Zemlje, oživela je pre oko 200 godina.Prema nalazima nove studije, objavljene u časopisu Nature, ovo svemirsko telo provelo je oko godinu dana gutajući sve oko sebe pre nego što se ponovo uspavalo.„Zamislite medveda koji ulazi u hibernaciju nakon što je proždrao sve oko sebe”, kaže autor studije Frederik Marin.

Tokom svoje aktivne faze u 19. veku crna rupa je bila najmanje milion puta svetlija nego danas.Francuski naučnici iz Nacionalnog naučno-istraživačkog centra navode da su galaktički molekularni oblaci oko probuđene crne rupe počeli da emituju ogromnu količinu iks-zraka: „Kao kada bi jedan svitac skriven u šumi počeo da sija kao Sunce”.

Marin objašnjava da su ovu davnu aktivnost naučnici primetili pomoću Nasinog polarimetrijskog istraživača koji je uhvatio eho davnašnje aktivnosti.Uprkos tome što su zaključci studije fascinantni, razlozi za buđenje crne rupe i dalje su misterija. Preovlađujuća hipoteza jeste da su se neka zvezda ili oblak previše približili, što je probudilo Strelca A*. Istraivači se nadaju da će nova studija pomoći u razumevanju toga šta to utiče na crne rupe i pokreće ih iz mirovanja.

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar