ТАКНУТО ЋАКНУТО

ПРОНАЂЕН МОРСКИ ЗМАЈ

Са диносаурусима (Википедија)

Са диносаурусима (Википедија)

Заборављени морски змај поново у центру пажње научника. Највећи до сада пронађени фосил морског рептила ихтиосауруса ће бити проучаван пошто је годинама био заборављен у државном музеју Доње Саксоније у Хановеру.

Ихтиосауруси, звани још и морски
змајеви, живели су у светским
океанима пре 200 милиона година,
истовремено са диносаурусима.

Више од три метра дугачак, тај ихтиосаурус је пронађен деведесетих година у Донифорд Беју, у енглеском округу Самерсет, пише Би-Би-Си. Недуго потом је стигао у Хановер. Британски палеонтолог Дин Ломакс изразио је одушевљење чињеницом да толики примерци још увек могу бити поново пронађени у музејским колекцијама. „Не морате ићи на терен да би открили нешто ново”, рекао је он.

Реч је о женки Intiosaurusa somersetensisa, врсте названа по енглеском округу у ком је пронађено много примерака древних водених гмизаваца, која је у тренутку смрти била трудна. „Овај примерак ће нам дати нове податке о могућој величини врсте, али је тек трећи познати примерак ихтиосаусруса са ембрионом. То је нешто посебно”, навео је Ломакс.

Ихтиосауруси, звани још и морски змајеви, живели су у светским океанима пре 200 милиона година, истовремено са диносаурусима. Појавили су се током тријаса, врхунац досегли у доба јуре, а нестали су у креди, неколико милиона година пре последњих диносауруса.

Њихови остаци су били међу првима које су открили рани ловци на фосиле у време када су се теорија еволуције и геолошки концепти тек јављали. Први комплетан скелет ихтиосауруса открила је Мери Енинг у литицама код Лајм Реџиса, у округу Дорсет, 1810. Њено откриће је потресло свет науке и пружило доказе за нове идеје о историји Земље.

(Извор Бета)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар