TAKNUTO ĆAKNUTO

PRONAĐEN MORSKI ZMAJ

1.414 pregleda
Sa dinosaurusima (Vikipedija)

Zaboravljeni morski zmaj ponovo u centru pažnje naučnika. Najveći do sada pronađeni fosil morskog reptila ihtiosaurusa će biti proučavan pošto je godinama bio zaboravljen u državnom muzeju Donje Saksonije u Hanoveru.

Ihtiosaurusi, zvani još i morski
zmajevi, živeli su u svetskim
okeanima pre 200 miliona godina,
istovremeno sa dinosaurusima.

Više od tri metra dugačak, taj ihtiosaurus je pronađen devedesetih godina u Doniford Beju, u engleskom okrugu Samerset, piše Bi-Bi-Si. Nedugo potom je stigao u Hanover. Britanski paleontolog Din Lomaks izrazio je oduševljenje činjenicom da toliki primerci još uvek mogu biti ponovo pronađeni u muzejskim kolekcijama. „Ne morate ići na teren da bi otkrili nešto novo”, rekao je on.

Reč je o ženki Intiosaurusa somersetensisa, vrste nazvana po engleskom okrugu u kom je pronađeno mnogo primeraka drevnih vodenih gmizavaca, koja je u trenutku smrti bila trudna. „Ovaj primerak će nam dati nove podatke o mogućoj veličini vrste, ali je tek treći poznati primerak ihtiosausrusa sa embrionom. To je nešto posebno”, naveo je Lomaks.

Ihtiosaurusi, zvani još i morski zmajevi, živeli su u svetskim okeanima pre 200 miliona godina, istovremeno sa dinosaurusima. Pojavili su se tokom trijasa, vrhunac dosegli u doba jure, a nestali su u kredi, nekoliko miliona godina pre poslednjih dinosaurusa.

Njihovi ostaci su bili među prvima koje su otkrili rani lovci na fosile u vreme kada su se teorija evolucije i geološki koncepti tek javljali. Prvi kompletan skelet ihtiosaurusa otkrila je Meri Ening u liticama kod Lajm Redžisa, u okrugu Dorset, 1810. Njeno otkriće je potreslo svet nauke i pružilo dokaze za nove ideje o istoriji Zemlje.

(Izvor Beta)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar