ТАКНУТО ЋАКНУТО

ПРВИ ВИРТУЕЛНИ ПOЛИТИЧАР

Зовем се Сем (Википедија)

Зовем се Сем (Википедија)

Ех, да је наша земља Нови Зеланд, колико би годишње уштедела. На почеку на народним посланицима, потом на свим политичарима. Како? Програмер Ник Геритсен са далеког тихоокеанског острва осмислио је првог у свету виртуелног политичара.

Кад то преведете на српски језик, добијете привидног или невидљивог политичара. Замајава вас својим испразним казивањем и неваспитаним свађањем, не видите га и не плаћате. Замислите само да имате 250 таквих, па да поуните Народну скупштину Србије.

Дотични Новозеланђанин је дигиталној сподоби, чак, наденуо мушко име Сем (презиме се не помиње) и најавио да ће учествовати на општим изборима 2020. године. И одмах је уследило зарицање: премостиће јаз између онога што се обећа и онога што се спроведе. Звучи познато, зар не?

Свако може да се упозна са Семом на енглеском језику преко Facebook Messengera. Програмерски творац није открио никакве појединости, осим да је овај бот утемељен на вештачкој интелигенцији и да стога стално учи, памти и анализира питања и одговоре људи с којима комуницира.

За сада је прва виртуелна политичарка у стању да ћаска на ограничени број тема, не може да тумачи сва питања која јој се постављају. Зато је

списак оних на која сасвим сигурно одговара објављен на њеној веб страници. Отуда није умела да објасни каква су људска права староседелаца Маора на Новом Зеланду, али је надугачко објашњавала климатске промене, преноси „Спутњик”.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар