TAKNUTO ĆAKNUTO

PRVI VIRTUELNI POLITIČAR

240 pregleda
Zovem se Sem (Vikipedija)

Eh, da je naša zemlja Novi Zeland, koliko bi godišnje uštedela. Na počeku na narodnim poslanicima, potom na svim političarima. Kako? Programer Nik Geritsen sa dalekog tihookeanskog ostrva osmislio je prvog u svetu virtuelnog političara.

Kad to prevedete na srpski jezik, dobijete prividnog ili nevidljivog političara. Zamajava vas svojim ispraznim kazivanjem i nevaspitanim svađanjem, ne vidite ga i ne plaćate. Zamislite samo da imate 250 takvih, pa da pounite Narodnu skupštinu Srbije.

Dotični Novozelanđanin je digitalnoj spodobi, čak, nadenuo muško ime Sem (prezime se ne pominje) i najavio da će učestvovati na opštim izborima 2020. godine. I odmah je usledilo zaricanje: premostiće jaz između onoga što se obeća i onoga što se sprovede. Zvuči poznato, zar ne?

Svako može da se upozna sa Semom na engleskom jeziku preko Facebook Messengera. Programerski tvorac nije otkrio nikakve pojedinosti, osim da je ovaj bot utemeljen na veštačkoj inteligenciji i da stoga stalno uči, pamti i analizira pitanja i odgovore ljudi s kojima komunicira.

Za sada je prva virtuelna političarka u stanju da ćaska na ograničeni broj tema, ne može da tumači sva pitanja koja joj se postavljaju. Zato je

spisak onih na koja sasvim sigurno odgovara objavljen na njenoj veb stranici. Otuda nije umela da objasni kakva su ljudska prava starosedelaca Maora na Novom Zelandu, ali je nadugačko objašnjavala klimatske promene, prenosi „Sputnjik”.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar