ЛЕСТВИЦЕ ЖИВОТА

ПУЖЕВА СЛУЗ ПРОТИВ АКНИ

wikimedia commons

wikimedia commons

Позната и као филтрат секреције пужева или муцин пужева, она је препуна хранљивих материја као што су хијалуронска киселина, гликопротеин, протеогликани, антимикробни и бакарни пептиди, који се користе у козметичким производима, што га чини популарним састојком у нези коже. 

Представници индустрије лепоте тврди да пужев муцин (тј. слуз) има својства хидратације и повећања колагена у кожи. Последњих година, пуж је од становника баште прешао пут преко предјела до популарног састојка препарата за негу коже. Пужева слуз, позната и као филтрат секреције пужева или муцин пужева, препуна је хранљивих материја као што су хијалуронска киселина, гликопротеин, протеогликани, антимикробни и бакарни пептиди, који се користе у козметичким производима, што га чини популарним састојком у нези коже. 

Муцин пужева помаже људској кожи тако што је хидрира, спречава старење, ублажава боре, ожиљке, хидрира суву кожу и спречава појаву стрија. Такође помаже у стимулисању стварања колагена и еластина, штити кожу од слободних радикала, умирује је, обнавља оштећена ткива и враћа хидратацију.

Љубитељи препарата за негу лепоте сматрају да је муцин користан за заштиту коже од оштећења, инфекција, сувоће и ултраљубичастих зрака (UV). Међу обожаваоцима пужевог муцина је Емили Ратајковски. Према искуствима жена које деле своју праксу са оваквим препаратима, пужева слуз пружа одличан резултат када се користи на кожи јер влажи лице и одржава га младим. Гардијан преноси разлоге због којих је пужеву слуз добро користит на кожи.

Према речима стручњака за кожу, дерматолога др Андрее Годоја, када су пужеви у условима благог стреса, они излучују густу течност да би се заштитили. Муцин пужева помаже људској кожи тако што је хидрира, спречава старење, ублажава боре, ожиљке, хидрира суву кожу и спречава појаву стрија. Такође помаже у стимулисању стварања колагена и еластина, штити кожу од слободних радикала, умирује је, обнавља оштећена ткива и враћа хидратацију.

Филтрат пужева има две компоненте које подстичу регенерацију ткива и промовишу брзо обнављање ћелија, а то су ензими фибринолизе – за које се сматра да су ћелијска храна за кожу и гликолна киселина – служи као природни пилинг који је противник ожиљцима, финим линијама и борама. Има антиинфламаторни и антиоксидативни састав који се показао вредним у смањењу видљивости ожиљака и појаве акни.

Ако патите од сталног избијања акни, пужева слуз је један од најбољих третмана јер садржи природна антимикробна својства која помажу у борби против бактерија које узрокују акне. Поред тога, гликолна киселина помаже у спречавању избијања бубуљица пилингом коже, уклањањем мртве и отчепљивањем пора.

Пужева слуз се препоручује за јаке ожиљке као што су ожиљци од акни, хипертрофични ожиљци и ожиљци након операције. Помаже у уклањању мртвих материјала из ожиљног ткива и изградњи нових за регенерацију ћелија. Пужева слуз садржи врло мало или нимало уља. Ефекат траје две до четири недеље. Осим тога, пуж има способност да убије бактерије које узрокују акне на кожи.

Ако патите од сталног избијања акни, пужева слуз је један од најбољих третмана јер садржи природна антимикробна својства која помажу у борби против бактерија које узрокују акне. Поред тога, гликолна киселина помаже у спречавању избијања бубуљица пилингом коже, уклањањем мртве коже и отчепљивањем пора. Хијалуронска киселина која је део састојка пужеве слузи привлачи молекуле воде у спољашње слојеве коже, одржавајући је хидратизованом. Пужева слуз садржи 98 одсто воде која је одлична за суву кожу.

Пужева слуз садржи много здравих користи и важан састојак који храни, заглађује, влажи вашу кожу. Корисни састојци слузи су и алантоин – који стимулише кожу и регенерише зарастање, делује против иритације, заглађује, а и протеини који помажу у исхрани коже и побољшавају текстуру. Такође, муцин обезбеђује кожи велике количине витамина А и Е, цинка, гвожђа, мангана и бакра.

Пужева слуз је невероватан пилинг који уклања мртве ћелије коже и стимулише обнављање ћелија. Својства пилинга приписују му се због природног колагена, еластина и гликолне киселине које се налазе у њему. Ипак, дејство бројних благотворних састојака није подједнако код свих људи, тако да стручњаци саветују да се препарат од пужеве слузи најпре проба у малим количинама како би се видео ефекат. Важно је да на етикети производа који сте изабрали да користите, састојак муцин у одељку „састав буде на првих неколико места, јер сте тако сигурни да га има у довољној концентрацији.

(Извор РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар