MEĐU IZMEĐU

SABLASNI SJAJ OKO SUNCA

341 pregleda
ESO

Nova analiza podataka koje je prikupio svemirski teleskop Hubble pokazala je da se oko Sunčevog sistema nalazi – previše svetlosti. Ne radi se o nekim neobičnim vanzemaljskim reflektorima ili čudnim svetlećim objektima, već o jedva primetnom višku svetlosti koji se ne može rastumačiti poznatim telima koja emituu svetlost.On se ne može objasniti svim zvezdama i galaksijama koje okružuju Sunčev sistem, čak ni zodijačkom svetlošću koja nastaje zbog raspršenja sunčeve svetlosti na međuplanetarnoj prašini. Uprkos tome što je uzrok nepoznat, nema zabune. Nakon analize 200.000 snimaka i hiljada merenja u sklopu projekta SKYSUR, naučnici su sigurni da je višak svetlosti stvaran.

Koje je najbolje objašnjenje za ovu misteriju? Možda sjaj uzrokuju sićušne čestice prašine i leda iz populacije kometa koje putuju ka središtu iz mračnih delova Sunčevog sistema i pritom reflektuju sunčevu svetlost i stvaraju difuzni, globalni sjaj. Naučnici su u tri odvojena istraživanja pretražili Hubble-ovu arhivu u potrazi za jedva vidljivim galaksijama koje su možda propustili, no nakon analize su utvrdili da ih nisu propustili dovoljno da bi se objasnio višak svetlosti, piše Science Alert.Uočeni višak je, rekli su, ekvivalentan postojanom sjaju koji emituje 10 kresnica preko celog neba. Ovo se možda ne čini mnogo, ali dovoljno je da se zna da nešto nedostaje.

Naučnici pronalaze sve više načina posmatranja svetlosti među zvezdama. Ako postoji neki lokalni fenomen viška svetlosti, bilo bi dobro da se razume otkuda dolazi jer bi se na taj način bolje shvatili udaljeno sablasno sijanje. Naravno, to bi omogućilo i kvalitetnije razumevanje Sunčevog sistema i njegovog razvoja.istraživanja u sklopu projekta SKYSUR objavljena su u časopisima The Astronomical Journal i The Astrophysical Journal Letters.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar