?> САБЛАСНИ СЈАЈ ОКО СУНЦА | Galaksija Nova
МЕЂУ ИЗМЕЂУ

САБЛАСНИ СЈАЈ ОКО СУНЦА

ESO

ESO

Нова анализа података које је прикупио свемирски телескоп Hubble показала је да се око Сунчевог система налази – превише светлости. Не ради се о неким необичним ванземаљским рефлекторима или чудним светлећим објектима, већ о једва приметном вишку светлости који се не може растумачити познатим телима која емитуу светлост. Он се не може објаснити свим звездама и галаксијама које окружују Сунчев систем, чак ни зодијачком светлошћу која настаје због распршења сунчеве светлости на међупланетарној прашини. Упркос томе што је узрок непознат, нема забуне. Након анализе 200.000 снимака и хиљада мерења у склопу пројекта SKYSUR, научници су сигурни да је вишак светлости стваран.

Kоје је најбоље објашњење за ову мистерију? Можда сјај узрокују сићушне честице прашине и леда из популације комета које путују ка средишту из мрачних делова Сунчевог система и притом рефлектују сунчеву светлост и стварају дифузни, глобални сјај. Научници су у три одвојена истраживања претражили Hubble-ову архиву у потрази за једва видљивим галаксијама које су можда пропустили, но након анализе су утврдили да их нису пропустили довољно да би се објаснио вишак светлости, пише Science Alert. Уочени вишак је, рекли су, еквивалентан постојаном сјају који емитује 10 кресница преко целог неба. Ово се можда не чини много, али довољно је да се зна да нешто недостаје.

Научници проналазе све више начина посматрања светлости међу звездама. Ако постоји неки локални феномен вишка светлости, било би добро да се разуме откуда долази јер би се на тај начин боље схватили удаљено сабласно сијање. Наравно, то би омогућило и квалитетније разумевање Сунчевог система и његовог развоја. истраживања у склопу пројекта SKYSUR објављена су у часописима The Astronomical Journal и The Astrophysical Journal Letters.

(Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар