MEĐU IZMEĐU

SALOM DO ALCHAJMERA

442 pregleda
Ilustracija

Nova studija povezuje visceralno ili trbušno salo nastalo u četrdesetim i pedesetim godinama života s kasnijom dijagnozom Alchajmerove bolesti. Naučnici ističu da krivac za to nije bilo kakva masnoća.Pojasnili su da je reč o trbušnoj masnoći nakupljenoj duboko u abdomenu koja okružuje trbušne organe, a poznata je i kao visceralna masnoća te je treba razlikovati od one potkožne koja se nalazi neposredno ispod kože.

Istraživači koji su radili na ovoj studiji otkrili su da trbušna masnoća izaziva upalu koja može uticati na mozak i biti preteča ranih stadijuma Alchajmerove bolesti decenijama pre nego što se oni manifestuju.Već neko vreme znamo da s povećanjem obima trbuha centri za pamćenje u mozgu postaju sve manji”, rekao je dr Ričard Isakson, neurolog u Institutu za neurodegenerativne bolesti na Floridi koji proučava Alchajmerovu bolest, ali nije učestovao u studiji. Istraživanje pokazuje neuroinflamatorni marker moždane slike koji pre nisam video. Snimak mozga ukazuje na to da se trbušno salo ili visceralna masnoća može povezati s disfunkcijom mozga kroz upalnu kaskadu.”

Rezultati studije predstavljeni su u novembru na godišnjoj konferenciji Radiološkog društva Severne Amerike u Čikagu. Istraživači su proučavali stanje 54 kognitivno zdrava učesnika studije od 40 do 60 godina, čiji je prosečni indeks telesne mase (BMI) iznosio 32. Kod onih s većim obimom visceralnog i potkožnog masnog tkiva priećeni su i viši iznosi razine amiloidnog proteina (koji se povezuje s razvojem Alchajmerove bolesti) u delu mozga u kojem se bolest manifestuje kada se pojavi prvi put.Čini se da je ta masnoća izazvala i upalu mozga, što je još jedan okidač za razvoj pomennute bolesti.

Sve navedeno češće je u muškoj populaciji, a ređe u ženskoj. Pokazalo se da su ta stanja bila povezana s promenama u mozgu pacijenata punih 15 godina pre nego što su se pojavili najraniji simptomi bolesti.Istovremeno treba istaći da se visceralna mast može izgubiti i da dobro reaguje na promene u ishrani telesnoj aktivnosti, rekao je jedan od autora studije dr Sajrus Radži, vanredni profesor radiologije na Medicinskom fakultetu u Sent Luisu.

(Ilustracija Shutterstock)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar