MEĐU IZMEĐU

POREKLO „KNJIGE JELENA”

358 pregleda
Ilustracija

Arheolozi su pronašli lokaciju manastira u kojem je napisana Knjiga jelena – najstariji sačuvani škotski rukopis. Ona datira iz 10. stoleća, a radi se o najdrevnijem sačuvanom galskom spisu u zemlji. Lokacija u Aberdinširu je dugo bila tajna, sve dok arheolozi nisu pronašli dokaze u polju blizu ruševine Opatije jelena (Deer Abbey) koji su potvrdili njegovu lokaciju.Knjiga jelena daje uvid u ranu crkvu, kulturu i društvo tog razdoblja, a sadrži i latinski tekst. Stručnjaci smatraju da je napisana u Manastiru jelena (Monastery of Deer), koji se nalazio na području Mintloua, oko hiljadite godine posle Hrista, piše BBC.

Kada manastir više nije korišćen, kaluđeri su se preselili u opatiju. Knjiga se, inače, čuva u zbirkama Univerziteta Kemvridž, ali je prošle godine javno izložena u Umetničkoj galeriji u Aberdinu. Tu jeposetioci mogu detaljno prelistati. Arheolozi i volonteri su mukotrpno prekopali polje oko drevne opatije da bi pronašli artefakte koji će ukazati na mesto gde se nalazilo svetilište. Prošle godine smo iskopali tako velike rovove da bismo istražili najdublje slojeve. Sedmicama smo prekopavali gornji, sve dok, dve sedmice pre kraja projekta, nismo došli do najranijih”, rekla je arheološkinja Ali Kameron.

Naučnici su zatim poslali nalaze na datiranje u Centar za istraživanje okoline škotskog Univerziteta u Ist Kilbridžu. Analiza je trajala tri meseca, a rezultati su pokazali da su pronašli lokaciju starog manastira. To je nepisano pravilo. Uvek poslednjeg dana ili sedmice iskopavanja pronađete nešto neverovatno. Imali smo neki osećaj da smo našli svetilište. Ali smo morali čekati nalaze datiranja da bismo videli jesmo li ga uistinu pronašli. To iščekivanje bilo je strašno”, kazala je arheološkinja Alis aspars.

(Ilustracija Univerzitet Kembridž)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar