MEĐU IZMEĐU

SMRT SE SKRIVA U KRVI

257 pregleda

Lekari već sada mogu da predvide rizik od smrti pacijenta u sledećoj godini na osnovu pokazatelja kao što su krvni pritisak i nivo holesterola.

 Nemački naučnici su razvili test krvi kojim se mogu utvrditi rizici smrti u narednih 10 godina. Grupa stručnjaka Instituta za biologiju „Maks Plank” sprovela je studiju u kojoj je učestvovalo 44.000 ljudi, uzrasta između 18 i 109 godina, prenosi B 92.

Procenili su rizik od smrti dobrovoljaca na osnovu takozvanih opšteprihvaćenih faktora, uključujući indeks telesne mase, krvni pritisak, nivo holesterola, konzumiranje alkohola, pušenje i verovatnoću da se razviju karcinom ili srčane bolesti. Istraživanje je trajalo 16 godina, a za to vreme umrlo je ukupno 5.512 učesnika.

U uzorcima krvi stručnjaci su tražili metaboličke biomarkere. Prema rezultatima studije, objavljene u časopisu „Nejčr komjunikejšn”, identifikovano je 14 biomarkera u krvi koji ukazuju na velike šanse za dug život. Prema njima su naučnici procenili rizik od smrtnosti ostalim učesnicima.

Analiza ovih karakteristika pokazuje da je 83 odsto biomarkera tačno u predviđanju da li će osoba umreti u narednih 10 godina. Naučnici sada planiraju da testiraju svoje rezultate u narednim studijama i nadaju se da će ova studija sa svojim rezultatima jednog dana uvesti testove krvi, koji će pomagati u kontroli lečenja pacijenata.

(Izvor Sputnjik)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar