МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СМРТ СЕ СКРИВА У КРВИ

Илустрација (СС0 Пиксабеј)

Лекари већ сада могу да предвиде ризик од смрти пацијента у следећој години на основу показатеља као што су крвни притисак и ниво холестерола.

 Немачки научници су развили тест крви којим се могу утврдити ризици смрти у наредних 10 година. Група стручњака Института за биологију „Макс Планк” спровела је студију у којој је учествовало 44.000 људи, узраста између 18 и 109 година, преноси Б 92.

Проценили су ризик од смрти добровољаца на основу такозваних општеприхваћених фактора, укључујући индекс телесне масе, крвни притисак, ниво холестерола, конзумирање алкохола, пушење и вероватноћу да се развију карцином или срчане болести. Истраживање је трајало 16 година, а за то време умрло је укупно 5.512 учесника.

У узорцима крви стручњаци су тражили метаболичке биомаркере. Према резултатима студије, објављене у часопису „Нејчр комјуникејшн”, идентификовано је 14 биомаркера у крви који указују на велике шансе за дуг живот. Према њима су научници проценили ризик од смртности осталим учесницима.

Анализа ових карактеристика показује да је 83 одсто биомаркера тачно у предвиђању да ли ће особа умрети у наредних 10 година. Научници сада планирају да тестирају своје резултате у наредним студијама и надају се да ће ова студија са својим резултатима једног дана увести тестове крви, који ће помагати у контроли лечења пацијената.

(Извор Спутњик)

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар