МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СМРТ ВРЕБА НА ПЛАЖИ

123rf

Погубни супермикроб први пут откривен ван болнице на острвљу близу Индије.

Смртоносни болнички супермикроб откривен је на забаченој плажи острвља Андамани, што је први пут да су стручњаци у дивљини пронашли овај организам који је отпоран на више врста лекова. C. auris је гљивица која узрокује опасну инфекцију. Први пут је откривена 2009. године код пацијента у Јапану, а убрзо се проширила целим светом.

Овај микроб може узроковати озбиљне инфекције крвотока, посебно код болесника којима су потребни катетери, сонде за храњење или апарати за дисање. Инфекције је тешко лечити јер је ова гљивица често отпорна на више антифунгалних лекова.Kада се појави у болници, то је ноћна мора”, рекао је микробиолог Артуро Казадевал, с Факултета Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Амерички Центар за контролу и превенцију болести (CDC) је 2019. прогласио C. аuris хитном претњом” за јавно здравље.

Иако су сродне врсте откривене у неким биљкама и на подручјима с воденим површинама, C. аuris је до сада пребивао само у болничком окружењу и није нађен у природи. Казадевал и колеге сматрали су да је C. аuris прешао на људе због климатских промена. Наиме, ова гљивица се вероватно због све виших температура прилагодила топлијој средини. Пре није прелазила на људе јер су јој њихова тела била превише топла.

Микробиолог Анурада Чоудари и његов тим са Универзитета у Делхију у Индији хтели су да провере ту хипотезу, зато су анализирали узорке тла и воде прикупљене на осам места око острвља Андамани, удаљеног тропског архипелага између Индије и Мијанмара. Пронашли су C. аuris на два места: у забаченом и непосећеном мочварном подручју и на удаљеној плажи коју понекад посећују људи.

„Гљивица C. аuris која је нађена на плажи отпорна је на више лекова и уско је повезена са сојем који се обично налази у болницама”, рекао је Чоудари, а преноси Live Science.Сој који је пронађен у мочвари није био отпоран на лекове и спорије се развијао на вишим температурама, што значи да би се могло радити о дивљем соју C. аuris који се још није прилагодио високим телесним температурама људи и других сисара”, објаснио је Казадевал.

За сада није познато како је болнички C. аuris завршио у природном окружењу. Могуће је да је тамо настао, а могуће је да су га на то подручје донели људи или да су га, путем отпада, пренеле олеанске струје. Истраживање под називом Environmental Isolation of Candida auris from the Coastal Wetlands of Andaman Islands, India објављено је у часопису mBio.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар