МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СМРТОНОСНА ЈАБУКА

Илустрација (Википедија/Hans Hilawaert)

Опасни органски састави који постоје у овој биљци изазивају опекотине чак и када су разблажени кишницом.

 Радиолог Никол Стрикленд отишла је на одмор на карипско острво Тобаго, тропски рај богат идиличним пешчаним плажама. Првог јутра свог боравка, тражила је шкољке и корале у белом песку, али убрзо се њен одмор претворио у пакао. Шетајући међу кокосима и мангом на плажи, Никол и њен пријатељ наишли су на мирисно зелено воће слично дивљим јабукама.

Обоје су непромишљено одлучили да пробају воће. После тренутка уживања у слатком укусу, грла су почела да им горе, а ускоро су једва могли да гутају.

​Воће о којем је реч расте на дрвету из породице мљечиковки (Hippomane mancinella), које се понекад назива и „јабука смрти” или „отровна гуава”. Расте у тропским пределима на југу Северне Америке и у средњој Америци, Карибима и северним деловима Јужне Америке, пише Science Alert. Биљку на шпанском зову arbol de la muerte, што дословно значи „дрво смрти”. Према Гинисовој књизи рекорда, ово дрво је заправо најопасније дрво на свету.

Како је објаснио Институт за прехрамбене и пољопривредне науке с Флориде, сви његови делови су екстремно отровни, а „интеракција с било којим дијелом овог дрвета или гутање могу бити смртоносни”. Отров у овом дрвету толико је јак да се не препоручује ни стајати испод њега током кише: органски састав који садржи, чак и разблажен с кишницом, може изазвати тешке опекотине. С обзиром на то колико су отровна, поједина стабла су у неким територијима прекривена црвеним крстовима или јасним натписима упозорења како се они који нису упућени у невероватна својства овог дрвета не би превише приближили биљци.

Ово дрво веома је важно у локалним екосистемима у којима живи и сматра се једним од главних на линији одбране од ерозије на плажама средње Америке.

​До данас је забележено много повреда ока, привременог слепила, упале услед удисања неког дела биљке, као и смртних случајева, преноси портал „Кликс”.

Карипски столари, међутим, користе ово дрво већ вековима, јер су успели да открију тајну прецизног уклањања отрова сушењем дрвета на сунцу. Никол Стрикленд и њен пријатељ, срећом, нису настрадали након што су пробали плод овог дрвета, јер су загризли веома мале комаде овог отровног воћа.

(Извор Спутњик)

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар