Uprkos tome što smo navikli da o unosu soli uglavnom govorimo u negativnokm kontekstu, nedavno istraživanje belgijskih stručnjaka pokazalo je i dobru stranu ovog začina. U strogo kontrolisanim uslovima veći unos soli zaustavlja rast tumora, otkrili su naučnici.
Eksperimenti sprovedeni na ćelijama tumora i laboratorijskim životinjama sugerišu da kontrolisano veći unos soli doprinosi smanjenju stope rasta raznih oblika karcinoma, utvrdili su nedavno naučnici Univerziteta Haselt. Naime, veći unos soli rezultira jačanjem upalnih procesa u organizmu, što u kontekstu karcinoma može imati pozitivno dejstvo, jer dodatno aktivira ćelije imuniteta, smatraju belgijski stručnjaci.
Rezultati dobijeni u eksperimentima na ćelijskim kulturama potvrđeni su na laboratorijskim životinjama koje su imale tumor pluća i melanom, a istraživanje će biti uskoro nastavljeno s obzirom na to da tačan mehanizam uticaja soli na imunitet još nije otkriven.
(Izvor RTS)