МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СПЕРМА ОПСТАЛА У КОСМОСУ

Pixabay/Geralt

Иако се космичко зрачење већ дуго третира као једна од највећих препрека у покушајима човечанства да освоји свемир, ново откриће јапанских научника показује да би људи ипак могли да населе далеке планете.

Неизвесно је да ли ће људи моћи да стигну до Марса, али ако то учине, могли би да га населе, тврди група јапанских научника.

Према њиховој студији, која је објављена 11. јуна у часопису Science Advances, сперматозоиди миша која се налазили око три године на Међународној свемирској станици није оштећена космичким зрачењем.

Не само да су сперматозоиди миша били неоштећени, већ су их научници користили за успешно оплођивање јајних ћелија јајника миша на Земљи. Мајке су родиле 168 здравих младунаца. Сви су имали нормалан изглед и није било абнормалности у генима.

У студији се прецизира да сперматозоиди сисара могу преживети у свемиру чак 200 година без оштећења ДНК.

„Резултати експеримената са зрачењем рендгенским зрацима на Земљи показали су да сперматозоиди могу издржати до 30 ДНК гиразе. Лиофилизирана сперма може да произведе и следећу генерацију и када се озрачи до 30 ДНК гиразе”, рекао је Саиака Вакаиама са Универзитета Јаманаши. Научници наводе да ће даља истраживања још више појаснити ефекте зрачења на облике живота која проводе дуго времена у свемиру.

(Извор Спутњик)

 

О аутору

Stanko

Оставите коментар