MEĐU IZMEĐU

SRPSKA SOLARNA KUĆA

388 pregleda
Delo beogradskih studenata (Arhitektonski fakultet)

Tim srpskih studenata i njihovih mentora u okviru projekta „Tvist boks” osmislio je i projektovao inovativno rešenje solarne kuće koje se plasiralo u finale takmičenja Solar Dechatlon Middle East, sledeće godine na izložni u „Ekspo 2020” u Dubaiju.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj dr Nenad Popović posetio je Arhitektonski fakultet u Beogradu gde je razgovarao sa studentima i mentorima projekta. Kako je rekao, taj projekat je odličan primer timskog rada i saradnje studenata i profesora sa različitih fakulteta Beogradskog univerziteta.

„Ovaj projekat je primer inovativnosti i poznavanja savremenih tehnologija mladih srpskih studenata. Oni su pokazali da imaju talenat da projektuju inovativna rešenja koja mogu da promene način života ljudi u budućnosti”, istakao je ministar Popović.

U projektu „Tvist boks” učestvovalo je više od 100 studenata i profesora sa Arhitektonskog, Elektrotehničkog, Mašinskog, Tehnološkog i Šumarskog i Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu. „Želimo što više ovakvih projekata, gde imamo primer uspešnog timskog rada šest fakulteta i sto studenata. Oni su naši abasadori nauke i primenjivog znanja”, naglasio je Popović.

Kao važnu činjenicu on je istakao da će svi paviljoni sa takmičenja i solarna kuća biti izloženi i tokom svetske izložbe „Ekspo 2020” koja se 2020. godine održava u Dubaiju. „Zato pozivam predstavnike privatnog sektora da podrže ovaj projekat, jer je to odlična prilika za njihovu promociju na tržištu Bliskog istoka”, naglasio je ministar Nenad Popović.

(Izvor Tanjug)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar