МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СТАРИ СА ВИШЕ АНТИТЕЛА

Afp

Afp

Неочекивано откриће канадских научника: Што је особа старија, то јој је износ антитела против коронавируса већи.

Kанадски научници су проучавали слабо истражену групу особа које су преболеле ковид-19 и наишли на неочекивано откриће. Појавом нових варијанти SARS-CoV-2 вируса широм света, ширење пандемије и даље не посустаје, а тим истраживача са Универзитета Монтреал истражио је да ли антитела настала природним путем или вакцинисањем боље штите од заразе. У студији која је објавњена у научном часопису Scientific Reports открили су да особе које су примиле цепиво „фајзер или „астразенека имају количине антитела знатно више од антитела заражених појединаца. Та антитела показала су се делотворним и против делта варијанте новог коронавируса, који није псотојао у Квебеку током прикупљања узорака за истраживање које је спроведено 2020. године.

Жоел Пелетије и Жан-Франсоа Масон, обоје професори са поменутих универзитета, посебно су били заинтересовани за слабо истражену групу, а то су особе које су биле заражене новим коронавирусом, али нису биле лечене од ове болести. С тим у вези проучавали су 32 одраслих који су били позитивни на ковид-19, и то 14 до 21 дан пре учствовања у студији. Сви заражени су произвели антитела, али старији су стекли више него одрасли испод 50 година. Исто тако, антитела су им била у крвотоку и 16 седмица након дијагнозе, истакао је Масон. Антитела настала после заразе оригиналном, изворном верзијом вируса су, такође, реаговала и на варијанте новог коронавируса које су се појавиле у накнадним таласима пандемије – на бету, делту и гама варијанту вируса – али слабије за 30 до 50 посто.

Но резултат који нас је највише изненадио био да су антитела код појединца изнад 50 година пружала већи степен заштите него код одраслих испод 50 година, нагласио је Пелетије. То је утврђено мерењем капацитета антитела да спречавају интеракцију шиљатог протеина делта варијанте сa ACE-2 рецептором у људским ћелијама, што је начин на који се људи заражавају. Нисмо приметили исти феномен код других варијанти, додао је он. Kад је неко с блажим обликом ковида-19 још и вакцинисан, износ антитела у крви му се удвостручује насупрот нецепљенима зараженим новим коронавирусом. Антитела првих исто тако боље спречавају наведену интеракцију шиљатог протеина са ACE-2 рецептором. То говори да вакцина повећава заштиту против делта варијанте код људи који су претходно били заражени оригиналним сојем новог коронавируса, објашњава Масон. Оба научника верују да се треба још истраживања да би се утврдила најбоља комбинација за одржавање најделотворније количине антитела која реагују на све варијанте вируса.

Извор Зимо

О аутору

Stanko

Оставите коментар