МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ШТЕДЉИВИ АУТО-ПУТ

CC0 Pixabay

Холандија је добила енергетски најодрживиј деоницу пресвучену асфалтом који смањује отпор гума, чиме возачи штеде гориво.

Реч је о обновљеном путу између градова Делфт и Зутемер који има сопствено, одрживо снабдевање енергијом. Снага за расвету пута, као и за семафоре, генерише 220 соларних панела који су уграђени у заштитнике против буке. Да би могли током ноћи да користе локално генерисану електричну енергију, поред пута је постављена велика батерија која похрањује соларну енергију током дана.

Осветљење поред пута такође је направљено одрживијим помоћу енергетски ефикаснијих ЛЕД светиљки, које се могу пригушити када је пут мање оптерећен. Подлога је израђена од асфалта који смањује отпор котрљања аутомобилских гума, тако да учесници у саобраћају троше мање горива на тој 17 километара дугој деоници пута.

Семафори на путу имају уграђене сензоре, па је одвијање саобраћаја равномерније, без честих заустављања и убрзавања. То ће, како се процењује, смањити саобраћајну гужву и емисију штетних гасова, преноси „Техзле.

(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

Оставите коментар