ПАНДОРИНА КУТИЈА

СУПЕРГОНОРЕЈА ДОЛАЗИ

Shutterstock

Може довести до петоструког повећања преноса HIV-а и инфекција ока које могу да проузрокују слепило. Сваке године у свету има више од 90 милиона случајева гонореје, а тај број расте за 17 одсто.

Супер гонореја може постати неизлечива с пандемијом ковида-19

Стручњаци тврде да је гонореја сада постала опасна болест због повећаног коришћења антибиотика који се непотребно дају пацијентима с коронавирусом. Широко распрострањено дозирање лекова, за које је утврђено да немају клиничку корист за пацијенте са ковидо-19, изазвало је резистенцију на бактерије које проузрокују гонореју, рекла је Светска здравствена организација (СЗО) за Сaн”.

Супер сој једне од најстаријих полних болести на свету добио је идеално окружење за напредовање док свет наставља да се бори против коронавируса. Нелечена, супергонореја може довести до петоструког повећања преноса HIV-а и инфекција ока које могу да проузрокују слепило. Сваке године у свету има више од 90 милиона случајева гонореје, а тај број расте за 17 одсто. Иако СЗО извештава да је већина случајева у афричкој регији, западни свет бележи алармантан раст случајева.

„Прекомерна употреба антибиотика може да подстакне појаву антимикробне резистенције код гонореје. Азитромицин, уобичајени антибиотик за лечење респираторних инфекција, коришћен је за лечење ковида-19 раније у епидемији. Током пандемије, медицинске услуге за полне болести такође су поремећене.”

Амерички Центри за контролу и превенцију болести (CDC) извештавају да су се инфекције повећале за 63 одсто од 2014. године, а до пет милиона људи у САД могло би бити заражено гонорејом за 10 година. Велика Британија има највећу стопу гонореје у Европи, а сваке би године до 2030. могло бити више од 420.000 нових случајева. Сада је у болницама широм света откривен све већи број случајева када се антибиотици користе за лечење. Портпарол СЗО рекао је да би то и недостатак медицинских услуга за полне болести у време пандемије такође могло да подстакне пораст супергонореје.

„Прекомерна употреба антибиотика може да подстакне појаву антимикробне резистенције код гонореје. Азитромицин, уобичајени антибиотик за лечење респираторних инфекција, коришћен је за лечење ковида-19 раније у епидемији. Током пандемије, медицинске услуге за полне болести такође су поремећене. То значи да се више случајева полно преносивих болести не дијагностикује правилно, што резултира већим бројем самолечења. Таква ситуација може да подстакне појаву резистенције на гонореју, укључујући гонореју супербуг – супергонореју или гонореју с високом отпорношћу на тренутне антибиотике који се препоручују за њено лечење”, објаснио је портпарол СЗО.

Професор са Универзитета Kардиф Филип Хауард, председник Британског друштва за антимикробну хемотерапију, рекао је да три четвртине пацијената примљених у болницу у Великој Британији са сумњом или доказаном ковид упалом плућа добија антибиотике за вирус, док мање од један одсто пацијената имају бактеријску инфекцију. Слични случајеви забележени су у целом свету. Америчка студија показала је да је 71 одсто пацијената са короном добија антибиотике, док их је само четири одсто заиста требало.

Стручњаци из CDC-ија наводе да су сојеви гонореје постали отпорни на све антибиотике осим на једну класу – док је половина свих модерних инфекција сада отпорна на барем један антибиотик.

Kевин Kокс, извршни председник британске start-up компаније Biotaspheric Limited рекао је да све то доводи до појаве супер гонореје, и упозорио је да би она ускоро могла постати неизлечива.Особе заражене супер гонорејом заразиће друге и убрзати антимикробну резистенцију. Хитно су нам потребни нови третмани”, упозорио је Kокс. Стручњаци из CDC наводе да су сојеви гонореје постали отпорни на све антибиотике осим на једну класу – док је половина свих модерних инфекција сада отпорна на барем један антибиотик.

Пораст забринутости због резистенције на један од антибиотика који се користи за негово лечење, азитромицин, довео је до тога да је CDC променио препоруке за лечење прошле недеље. Помоћник генералног директора СЗО из одељења за антимикробну резистенцију, др Ханан Болки, упозорио је на опасност непотребне употребе антибиотика за лечење ковида-19.

„Kоришћење антибиотика неће их излечити, а створиће резистенцију међу бактеријама које већ постоје у нашим телима. Дакле, то је врло сложен сценаријо, али закључак свега је да се антибиотици не смеју преписивати ако за њих не постоје јасне медицинске индикације”, тврди доктор.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар