КОСМИЧКО ТКАЊЕ

ТАЈАНСТВЕНИ СИГНАЛ

CHIME

CHIME

Појавио се само једном, а физичари кажу да је лупао као срце – бум, бум, бум. За сада се једино зна да није из наше галаксије.

НЕДАВНО откривени радиосигнал из свемира поновно је довео у питање наше разумијевање тајанственог феномена брзе провале радио-таласа (FRB). То једна од најфасцинантнијих мистерија у козмосу. Ради се о изузетно снажним сигналима, неки ослобађају више енергије од 500 милиона Сунца, а трају мање од трептаја ока. Једна од најважнијих карактеристика брзих провала радио-таласа јесте то да су краткотрајни и непредвидиви. Обично се појаве изненада на неком делу неба и трају тек неколико милисекунди. Већина долази из других галаксија, само је један извор опажен у Млечном путу.

Понављајући FRB-ови, дакле када се не ради само о једном интервалу већ о више њих узастопце, врло су ретки и посебно привлаче пажњу научника. Неки од понављајућих се јављају периодично, у правилним размацима, сваких неколико дана или месеци. До сада их је уочено тек неколико. Новооткривени FRB 20191221А има две занимљиве карактеристике: могло би се рећи да истовремено спада у категорију понављајућег и једнократног сигнала и да, заправо, није уопште био брз. Његов сигнал трајао је чак три секунде, што је око 1.000 пута дуже од просека. Међутим, унутар тог периода било је провала зрачења јачег интензитета које су се појављивале сваке 0,2 секунде; феномен који никада до сада није забележен.

Данијеле Микили и сарадници из Института МИТ Кавли анализирали су емисије из FRB 20191221А и пронашли заједничке одлике са емисијом из магнетара и пулсара. Магнетар на стероидима?

Први пут га је детектовао радиотелескоп CHIME (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment) у децембруу 2019, а научници су одмах знали да су на трагу нечем врло необичном, пише Science Alert. Било је чудно. Не само да је трајао јако дуго, око три секунде, него су постојали периодични врхунци који су били невероватно прецизни, емитујући сваки делић секунде – бум, бум, бум – попут откуцаја срца. Ово је први пут да је сам сигнал био периодичан”, рекао је астрофизичар Данијеле Микили из Института за астрофизику и истраживање свемира МИТ Kавли.

Што се тиче FRB-ова, још није познато да ли долазе од истих извора, односно скрива ли се иза њиховог настанка идентичан механизам. Наиме, они варирају у интензитету, таласној дужини, поларизацији и дисперзији. За један од њих, детектован 2020. године, који је стигао из наше галаксије, утврђено је да стиже са одређене врсте неутронске звезде – магнетара, што указује на то да би нека јако магнетизована тела могла узроковати барем неке од брзих провала радио-таласа.

Магнетар је неутронска звезда са изузетно јаким магнетским пољем, чији распад напаја емисију огромне количине високоенергетског електромагнетног зрачења, нарочито икс и гама зрака. Неутронске звезде су колабирана језгра масивних звезда које су завршиле свој век трајања и избациле већину властитог материјала у свемир. Преостала језгра су још масивнија од Сунца (најчешће између 1,38 и 2,1 Сунчеве масе), али су изузетно мала, пречника само око 20 километара.

„CHIME је открио много FRB-ова са различитим својствима. Видели смо да неки долазе из врло турбулентних облака, док други стижу из чистог окружења. Према својствима овог новог сигнала можемо закључити да око његовог извора постоји облак плазме који мора бити изузетно турбулентан”, изјавио је Микили и додао да FRB 20191221А, вероватно, стиже са неутронске звезде.

Пулсари су неутронске звезде које се окрећу јако брзо око своје осе и са својих полова избацују радиоемисије, тако да се чини да њихов сигнал пулсира (начин на који допире сигнал до нас се може упоредити са светлом светионика). Данијеле Микили и сарадници анализирали су емисије из FRB 20191221А и пронашли заједничке одлике са емисијом из магнетара и пулсара. Магнетар на стероидима?

Постоји само један проблем. Мада још није познато колико је дуго FRB 20191221А путовао, вероватно је дошао из друге галаксије, а чини се да је његов сигнал више од милион пута светлији од магнетара и пулсара у нашој галаксији, наводи CNN.У свемиру нема много ствари које емитују овакве периодичне сигнале. Примери из наше галаксије су радио-пулсари и магнетари, који се окрећу и производе емисију сличну светионику. Стога бисмо могли рећи да овај сигнал долази са магнетара или пулсара на стероидима”, нашалио се дотични астрофизичар.

За сада се FRB 20191221А није поновио, дакле не ради се о правој понављајућој брзој провали радио-таласа. Научници се надају да ће можда ухватити још неке сигнале из овог мистериозног извора да би боље схватили од чега је настао. Намеравају да помоћу телескопа CHIME прате небо у потрази за додатним сигналима FRB 20191221А или других сличних, помало мистериозних, периодичних емисија. Истраживање под називом Sub-second periodicity in a fast radio burst објављено је у часопису Naturе.

(Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар