МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ТЕШКОЋЕ И ПОСЛЕ ВАКЦИНЕ

Shutterstock

Научници: Живот се неће вратити у нормалу још дуго, чак ни са ефикасном вакцином.

Група водећих научника упозорила је да чак ни ефикасна вакцина неће моћи да врати живот у нормалу на пролеће. Вакцина се често доживљава као свети грал који ће окончати пандемију. Али у извештају истраживача које окупља Kраљевско друштво наводе да морамо бити реални у вези с тим шта вакцина може постићи и када, пише Би-Би-Си.

„Вакцина пружа велику наду у потенцијални завршетак пандемије, али знамо да је историја развоја вакцине пуна неуспеха”, рекла је докторка Фиона Kали из Националног института за срце и плућа на Kраљевског колеџа у Лондону. Постоји оптимизам да ће неки људи можда примити вакцину ове године, а масовна вакцинација почети почетком следеће године. Међутим, извештај Kраљевског друштва упозорава да ће то бити дуг процес.

„Чак и када вакцина буде доступна, не значи да ће у року од месец дана сви бити вакцинсани, говоримо о шест месеци, девет месеци или годину дана”, рекао је професор Нилеј Шах, шеф хемијског инжењеринга Kраљевског колеџа у Лондону. Извештај каже да су пред нама огромни изазови. Неки од експерименталних приступа који се предузимају, попут РНK вакцина, никада раније нису масовно произведени. Постоје питања везана и за сировине, како за вакцину, тако и за стаклене бочице и капацитета фрижидера, с тим што је неким вакцинама потребно складиштење на минус 80 степени Целзијуса.

Професор Шах процењује да би вакцинација морала да се одвија толиком брзином да би око 30.000 обученог особља требало да ради пуно радно време да би то постигло. Подаци раних испитивања показују да вакцине изазивају имунолошки одговор, али студије још увек нису показале да ли је то довољно да пружи потпуну заштиту или умањи симптоме ковида-19.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар