MEĐU IZMEĐU

TO JE SEVERNA ATLANTIDA

135 pregleda
Ilustracija

Izgubljeni srednjovekovni grad Runholt za koji legenda kaže da ga je progutalo more kao kaznu za grehe, arheolozi su po prvi put mapirali.

U „Knjizi Postanja” Bog kažnjava narod Sodome i Gomore za njihovu zloću tako što ih sravnjuje ognjem i sumporom. Za Nemce legenda o izgubljenom gradu Runholtu je služila u iste svrhe. Legenda kaže da je nekada napredan grad progutalo Severno more u jednoj noći nakon jake oluje kao kaznu za grehe njegovih stanovnika. Prema narodnom predanju, ovi gresi su uključivali stvari kao što su pijanstvo, bezbožništvo i razmetanje bogatstvom, navodi Tajms.

Život u izobilju doveo je do nemoralnog života, a kraj je došao oko Božića kada je banda mladih pijanaca pokušala da natera sveštenika da svinji dâ poslednju pričest u lokalnoj gostionici.Sveštenik je otišao u crkvu i molio se i molio Bogu da kazni mladiće. Napustio je grad sledećeg dana, a nedugo zatim se pogodila velika oluja koja je zbrisala Runholt sa lica zemlje.U srednjovekovnim legendama, zvuk sa zvonika mogao je da se čuje iz dubina Severnog mora.Dok su neki istoričari dovodili u pitanje da li je grad ikada postojao izvan mita, nova istraživanja su otkrila ostatke ove „severne Atlantide” u Vadenskom moru, navodi se u izveštaju.

Na karti iz 1700. Runholt obeležen crvenim krugom

Arheolozi sa Univerziteta Kristijan-Albreht u Kilu pronašli su oko 1,9 kilometara srednjovekovnih humki oko ostrva koje je sada poznato kao Zudfal nakon što su geofizičkim istraživanjem mapirali lokaciju.„Ostaci naselja skriveni ispod mulja prvo se lokalizuju i mapiraju na širokom području koristeći različite geofizičke metode kao što su magnetna gradiometrija, elektromagnetna indukcija i seizmika”, kaže Denis Vilken, geofizičar sa Univerziteta u Kilu.Novi nalazi su uključivali luku, temelje velike crkve i sisteme za odvodnjavanje, prema novom istraživanju.

U saopštenju za javnost se navodi da su istrage o plimskim ravnicama nastavile da „iznesu na videlo značajna nova otkrića” i da su pružile neuporediv uvid u život naroda Severne Frizije.Ali istraživači su u stalnoj borbi sa vremenom, jer uslovi u kojima se nalaze neprestano izjedaju ostatke.„Ostaci srednjovekovnog naselja su već jako erodirani i često se mogu otkriti samo kao negativni otisci”, kaže Hana Hadler, koja radiu Institutu za geografiju Univerziteta u Majncu.„Tako da hitno moramo intenzivirati istraživanje.

(Ilustracija Ostaci Runholta u sredini)

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar