MEĐU IZMEĐU

SKRIVENI DEO BIBLIJE

133 pregleda
Profimedia

Naučnici iz Austrije objavili su da su pomoćuultraljubičaste svetlosti (UV) otkrili skriveno poglavlje biblijskog teksta koje datira 1.750 godina unazad. U pitanju je sirijski prevod 11. i 12. poglavlja Jevanđelja po Mateju koji se nalazilo ispod tri sloja rukopisnog teksta. Tradicija sirijskog hrišćanstva poznaje nekoliko prevoda Starog i Novog zaveta”, rekao je Grigorij Kesel iz Austrijske akademije nauka. Donedavno se znalo da samo dva rukopisa sadrže starosirijski prevod.”

Pergament u srednjem veku nije bio lako dostupan materijal, zbog čega su stariji rukopisi često brisani i preko njih ispisivan novi tekst – ovo se naziva palimpsest. Upravo to se desilo i u ovom slučaju, kada je neki pisar u Palestini izbrisao sirijski tekst star nekoliko vekova. Prema nekim procenama on potiče iz 3. veka, a preko njega je ispisan novi u 6. veku. Istraživači koji su radili na ovom projektu tvrde da je rukopis poznat još od sredine 20. veka, ali da je otkriven ponovo 2010. godine – da bi deceniju kasnije napokon bio digitalizovan. U digitalizaciji korišćena je iUV svetlost da bi se detaljnije ispitala svaka sitnica, što je dovelo do otkrića.

Kao što je rečeno novootkrivena verzija je tekst iz 11. i 12. poglavlja Jevanđelja po Mateju koja je prvobitno bila deo starih sirijskih prevoda. Stoga on nudi jedinstvenu kapiju za istraživače da razumeju najranije faze tekstualne evolucije Biblije, i ukazuje na neke razlike u odnosu na moderne prevode teksta.Na primer, originalna grčka verzija Jevanđelja Mateja 12:1 – koja je danas najčešće korišćena – kaže: U to vrijeme iđaše Isus u subotu kroz usjeve; a učenici njegovi ogladnješe i počeše trgati klasje i jesti”.Novootkriveni sirijski prevod je malo drugačiji: „počeo je brati klasje, trljati ih u rukama i jesti”.Rezultati istraživanja objavljeni su u New Testament Studies.

(Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar