МЕЂУ ИЗМЕЂУ

УСПЕХ СРПСКОГ ФИЗИЧАРА

Јакша Вучичевић (ИФИЗ

Јакша Вучичевић (ИФИЗ

У Србију је стигла велика новчана подршка Европског истраживачког савета (ERC), трећа по реду у историји домаће науке. Млади истраживач из Института за физику у Београду, др Јакша Вучичевић, освојио је ERC grant у износу од 1,5 милиона евра за истраживања која би могла да унесу тектонске промене у испитивања такозваних високотемпературних суперпроводника и других отворених питања модерне физике.

Рођен 1984. године, др Јакша Вучичевић је студирао физику на Универзитету у Београду, где је и докторирао. Своја истраживања наставио је у Француској, али се пре пет година вратио у Институту за физику где се бави изучавањем комплексних система. За постигнуте резултате добио је више признања, освојио је ПРОМИС новчану подршку Фонда за науку, а научне радове са резултатима који су веома запажени објављује у водећим научним часописима. Како је у новембру 2022. објавио Европски истраживачки савет (European Research Council), он је то посигао, са 11 независних рецензија, за пројекат SCLoTHiFi (Numerically exact theory of transport in strongly correlated systems at low temperature and under magnetic fields).

У својим научним радовима Јакша Вучичевић настоји да осветли структурне особине материјала које одређују такозвану критичну температуру за суперпроводност. Овакви прорачуни су изузетно тешки, не могу се решити аналитичком методом. До скоро се сматрало да их практично није могуће решити ни нумерички (помоћу компјутерске симулације). Међутим, истраживач Института за физику осмислио је нов метод који комбинује и аналитички и нумерички приступ и помоћу, који омогућује одговоре на питања што дуго муче физичаре широм света.

Суперпроводност је особина појединих материјала да проводе електричну струју без отпора, дакле без губитка енергије. Феномен се појављује само код материјала на изузетно ниским температурама (од 273 до 140 степени Целзијуса испод нуле). „Дугорочни циљ ове научне области јесте да се синтетишу материјали који су суперпроводни на собној температури. Такво откриће би представљало нову индустријску револуцију, објашњава Јакша Вучичевић.

ERC пројекти су језгро изврсности у европском систему финансирања науке – додељују се истраживачима, а не тимовима или институцијама, који докажу да имају идеју, метод или резултате да могу да промене ток савремене науке. То је најелитнији и најскупљи научни програм у Европи, а у којем бећ водећи светски научници у разним областима, међу којима и нобеловци. У Србији су до сада у томе успела само две научнице – др Софија Стефановић, биоархеолошкиња са Филозофског факултета у Београду и др Магдалена Ђорђевић, физичарка из Института за физику. Др Јакша Вучичевић је трећи истраживач из земље.

Европска унија ће издвојити 640 милиона евра да подржи најбоље међу најбољима, а један њих је из Србије, изјавила је др Јелена Беговићминистарка науке, иновација и технолошког развоја. „Мислим да Србија има добру науку и да мора више да се јавља на овакве позиве.

(ИФИЗ)

О аутору

Stanko

Оставите коментар