КОСМИЧКО ТКАЊЕ

ВАНЗЕМАЉЦИМА ЗЕМЉА ЧУДНА

Види, личе на нас! (Википедија)

Kако би ванземаљци уопште могли да открију постојање Земље? Доказивање постојања ванземаљског живота једна је од највећих амбиција човечанства, али никада се нисмо запитали да ли би било могуће да један ванземаљац разуме како Земља и њени становници функционишу.

Kако пише „Национална географија”, астрономи су до сада потврдили постојање скоро четири хиљаде планета изван Сунчевог система које би могле да имају услове за живот. Kако технологија буде напредовала у наредним годинама имаћемо могућност да сазнамо више о њима и њиховим потенцијалним становницима.

Наравно, ако постоје ванземаљци „тамо негде”, то значи да су у могућности да нас с истом лакоћом обавесте о свом постојању, а то даље значи да би прво требало да лоцирају Земљу. Ако су астрономи телескопима уочили толико планета, да ли то подразумева да они могу да уоче нас и како?

Постојање кисеоника на планети који
показује да постоји живот: кисеоник је
тешко пронаћи, осим ако га нешто не
ослободи (на Земљи конкретно биљке).

Мало теже јер је наша планета мало другачија од осталих. Наиме, наше Сунце је стабилно и не емитује тако јаке соларне олује које би могле да униште нашу атмосферу. Такође, Земља се налази у „усељивој зони” звезде, тачније области у којој вода може да остане у течном стању на површини планете.

Окружена сателитима (Википедија)

Kоји су други индикатори који би могли да нас одају ванземаљцима? Други је постојање кисеоника на планети који показује да постоји живот: кисеоник је тешко пронаћи, осим ако га нешто не ослободи (на Земљи конкретно биљке). За ванземаљске посматраче занимљиво би било постојање метана, азота, угљен-диоксида итд.

Ако претпоставимо да су ванземаљци
слични нама, онда би сусрет две врсте
био један од најважнијих догађаја од
постојања живота на Земљи.

С тачке гледишта ванземаљаца, они би са веома јаким телескопима могли чак да виде и урбанизацију планете, а наша телекомуникациона активност је такође прилично очигледна. Осим порука које намерно емитујемо у свемир помоћу летелица и разних сигнала, још један велики траг би могло бити све веће присуство сателита око Земље.

Kако би то резултирало? Ако претпоставимо да су ванземаљци слични нама, онда би сусрет две врсте био један од најважнијих догађаја од постојања живота на Земљи. Али, колико важан за наш свакодневни живот и какав би то утицај имало на људе то је мање познато! Можда би чак сусрет две врсте довео до непријатних изненађења, а можда ванземаљци нису нимало слични нама да би могли да нас разумеју. Или, пак, ми њих.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар