МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВЕШТАЧКА ПАМЕТ ПРЕГЛЕДА

Превазлази лекаре (Википедија)

Превазлази лекаре (Википедија)

У oксфордској болници истраживачи су развили вештачку интелигенцију која може дијагностиковати срчане болести и рак плућа. Тренутно, кардиолози процењују да ли постоји неки проблем само на основу откуцаја срца. Али чак и најбољи лекари могу да погреше у дијагнози у једном од пет случаја.

Пацијенти се или шаљу кући па дође до срчаног удара, или пролазе кроз непотребне операције. Систем вештачке интелигенције развијен у Болници Џон Радклифс кенира срце много прецизније и пружа више информација. Систем затим даје препоруку ‒ ако је „позитивна”, значи да верује да постоји ризик од срчаног удара.

Други систем вештачке интелигенције
тражи знакове карцинома плућа тако
што препознаје велике групе ћелија ‒ чвориће.

Нова технологија је клинички испитивана у шест кардиолошких јединица. Резултати ће бити објављени ове године, након што их провере стручњаци, али професор Пол Лисон, кардиолог који је развио систем, каже да подаци показују да је систем знатно превазишао специјалисте кардиологије. Сваке године се обави 60.000 скенирања срца, а 12.000 се погрешно дијагностикује.

Други систем вештачке интелигенције тражи знакове карцинома плућа тако што препознаје велике групе ћелија ‒ чвориће. Доктори не могу да кажу да ли су те групе ћелија безопасне или ће постати канцерогене, па пацијенти морају да обаве даље претраге. Међутим, клиничка испитивања су показала да систем може да искључи безопасне случајеве или да препозна ране стадијуме болести, а притом штеди новац и време.

Систем комерцијализује старт-ап компанија, а др Тимор Кадир, њен главни стручни представник, каже да би на тај начин на годишњем нивоу више од 4.000 пацијената добило дијагнозу много раније и да би имали много веће шансе за опоравак. Др Кадир процењује да би систем дијагнозе плућних карцинома могао уштедети десет милијарди фунти ако би био усвојен у САД и Европској унији.

(Марија Тошић, РТС) 

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар